Aktuális

Ezen a mesés szigeten nyaralt Orbán Viktor

H. Á.

2015. július 20. hétfő 16:30

A nyaralásból visszatértem. Horvátország továbbra is gyönyörű – posztolta a miniszterelnök saját Facebook oldalán hétfőn. Nézze meg, hol nyaralt a miniszterelnök!

A Bors nemrég arról írt: Orbán Viktor csak rövid vakációt tervez idén. Orbán nem először látogat déli szomszédunkhoz. Kedvenc szigete Mljet, ahol már többször is megfordult.

– Amikor először nyaraltam Mljeten, több mint egy évtizeddel ezelőtt, elbűvölő helyet ismertem meg, és a legkevesebb, amit mondhatok róla, az az, hogy Mljet az Adria gyöngye – mondta a Borsnak korábban a kormányfő.

Mljet valóban meseszép: egy belső tavában található egy aprócska szigetecske, amin egy XII. századi kolostor található. Pontosabban az abból átalakított luxusszálloda. A nyugalom szigete ez, ahol a miniszterelnök pár napra elbújhat a világ zaja elől.

Legkönnyebben a déli parthoz közeli Korcula szigetéről érhető el – hajóval. A hegyes-dombos tájak között csak néhány eldugott kis falu bújik meg. A sziget északnyugati része fokozottan védett, itt található a Mljet Nemzeti Park. Ez a sziget területének csaknem egyharmadát foglalja el, a maradék kétharmad rész a turisták által szinte teljesen érintetlen maradt. A legenda szerint itt, az egykori görög szigeten, Melitán szenvedett hajótörést Szent Pál apostol Rómába tartó útja során.

Az ókorban, a rómaiak idejében a sziget száműzetési hely volt. A Mljeten levő érintetlen őserdő egykor hemzsegett a kígyóktól, kiirtásukra a velenceiek telepítették be a kígyókat is pusztító mongúzt. Ezek a kis állatok hamarosan véget is vetettek a kígyók uralmának. Az erdő viszont maradt, s a csodás adriai szigetvilág legzöldebbjévé tette Mljetet.

A Mljet Nemzeti Park legfőbb vonzereje a sziget sarkában elterülő két tó, melyek közül a külső, nagyobb enyhén sós vizű, a belső, kisebb pedig édesvizű. A tengerrel egy keskeny csatorna köti össze őket, amelyen át dagálykor sós víz ömlik a tóba, míg apálykor édesvíz áramlik a tengerbe. A belső tó kicsi, festői szépségű szigetén áll a ­XII. századból származó Benedek-rendi kolostor, amelyet – megtartva román kori és gótikus részeit – mára korszerű szállodává alakították át.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

borsonline.hu

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

hirtv.hu

Orbán Viktor: Kulturális expanzióban vagyunk, válság ide, vagy oda + videó

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

Nagyot ment a csúcs Intel Arc egy teszten

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

nemzetisport.hu

Női kézi BL: győzött a Rosztov, és átvette a vezetést A-csoportban

origo.hu

Összeütközött két metró Kőbánya-Kispestnél