Aktuális

Bors-teszt: az arannyal is átvernek minket!

H. Z.

2015. május 14. csütörtök 10:00

Mennyit adnak egy 14 karátos aranyláncért? A Bors tesztjéből kiderül: simán átvágnak minket, ha azt látják, nem vagyunk tisztában a reális árával.

Egy megközelítőleg 20 grammos, 14 karátos gyönyörű aranylánccal indulunk útnak Budapesten. A BÁV Zálogfiókok mellett egyéb zálogházakat, sőt egy arany és ezüst felvásárlásával is foglalkozó antikvitást is felkeresünk. Az eredmény megdöbbentő. A 140 ezer forintot érő láncért van, ahol 40 ezret ajánlanak…

A BÁV korrekt

A Margit híd közelében lévő fiókban éppen állnak előttünk. Egy idős néni a gyűrűjét nyújtja vizsgálatra. Hamar kiderül azonban, hogy bizsu a portéka, így szomorúan ballag el a helyszínről. Amint elővesszük az aranyláncot, a középkorú hölgy nagyítóval kezdi vizsgálni, hamar megtalálja benne a magyar fémjelet. Majd mérlegre teszi. 19,6 gramm. Ha 45 napra adjuk be, 120-130 ezer forintot ad a kezünkbe.

Megyünk néhány száz métert a következő BÁV-fiókig, ahol 120 ezer forintot mondanak, a vizsgálat azonos.
Ezután a Ferenciek teréhez közeli BÁV-fiókban érdeklődünk, ugyanazt mondják. Akárcsak a negyedik BÁV-fiókban. A kamat 45 napra 1,5 százalék, vagyis cirka 122 darab ezresért tudnánk kiváltani az ékszerünket.

Újabb százezres ajánlat

Utunk innen a Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő zálogházhoz vezet. A szimpatikus hölgy a bankok pénztárában megszokott tolóajtón keresztül veszi el az ékszert. Súly itt is 19,6 gramm, ám ő már csak 100 ezer forintot adna nekünk. Három hónapon belül bármikor kiválthatjuk, ám a százezerre még rá kell dobnunk 7150 forintot. Három hónap elteltével már 11 650 forintot.

Inkább megyünk tovább. Újabb zálogház. Egy ötvenes hölgy méregeti a portékánkat, majd rávágja: 100 ezret tudok érte adni, ha itt hagyja zálogba. Ha ki akarja váltani, 30 napon belül 9 százalék kamatot is ki kell fizetni. Nem tűnik jó boltnak, hiszen ez már 109 ezer forint.

Uram, ez nem is arany!

Végül egy forgalmas budai főút boltjába térünk be, ahol tábla hirdeti, hogy aranyat és ezüstöt is felvásárolnak. Bent egy székben üldögélő idősebb asszony fogad: „Mit hozott, fiatalember?” Miután megmondjuk, hogy megszorultunk, és ezt a családi ékszert szeretnénk eladni, annyit kérdez:

– Mennyit szeretne kapni érte?
– Mennyit ad érte?
– Mondjon egy összeget!
– Legalább százezret – vág­juk rá.

Ezután megkérdi, hogy tudjuk-e az ékszer súlyát, ám csak csóváljuk a fejünket. Megpróbálja rátenni a kis kerek mérlegre, de állandóan lecsúszik a nyaklánc. Ezután nagyítóval keresi a fémjelet, majd közli, hogy az nincs benne, nem is arany minden része, így jó esetben 40 ezer forintért tudja megvenni. Ebből az üzletből nem kérünk…

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

ripost.hu

Ez az 5 tünet jelzi, hogy az omikront kaptad el

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

zaol.hu

Tragédia a szomszédos Vas megyében: egy férfi a baleset helyszínén vesztette életét

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: repülő helyett busszal utaztak a norvégok

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

mandiner.hu

Öt év börtönt kaphat Kanadában, aki nem fogadja el gyereke LMBTQ identitását

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak