Aktuális

Aranyáron küzd a kormány a korrupcióval

M. R.

2015. május 11. hétfő 05:40

Egymillió forintért rendelt szakmai tervet a korrupció megelőzésére az Igazságügyi Minisztérium. A köztisztviselőknek szóló tananyagok között van, ami alig egyoldalas.

Szívén viseli a kormány a korrupció elleni harcot. Programot indítottak 2012 decemberében 680 millió forint költséggel „a társadalom által érzékelt hivatali korrupció szintjének csökkentésére”. Az uniós pénzből fizetett projekt tavaly májusig tartott.

Ennek keretében bízta meg tavaly az Igazságügyi Minisztérium (IM) P. Katalin Máriát bruttó 990 ezer forintért. A politológiából doktorált szakértő feladata egyebek közt a köztisztviselők korrupcióellenes képzésének szervezése és tananyagok készítése volt. A program weblapjának arculati kialakításáért, szerkesztéséért K. Edina 800 ezer forintot kapott a tárcától.

A Bors kikérte a minisztériumtól a borsos áron készült szakmai anyagokat, és rákérdeztünk: csökkent-e a korrupció a program hatására. A tárca azonban nem adta ki a dokumentumokat. Arra hivatkoztak, hogy már nem ők felelnek a projektért.

A program honlapján rábukkantunk néhány korrupcióellenes tananyagra, amelyet P. Katalin és szerzőtársai készítettek. „A korrupció, mint dependencia” című lecke például csak egy oldal, a negyedét egy idézet teszi ki. Az antikorrupciós trénereknek szóló tananyag viszont hetven oldalon magyarázza el, mi az a korrupció.

A megelőzés azonban kimerül néhány, pár soros jó tanácsban, amelyek elrettenthetik a köztisztviselőket a kenőpénz elfogadásától: „szakítsunk a büntetlenség hagyományával, kapjuk el a nagykutyákat!”, „készüljön név nélküli felmérés az alkalmazottakról!”, „tegyünk valami jót a köztisztviselőkért, mielőtt úgy tűnne, hogy támadjuk őket!” – és ehhez hasonló megjegyzések.

Természetesen jutott pénz a program népszerűsítésére is. A tárca 5,9 millió forintot fizetett arculati elemekkel ellátott go­lyóstollak, mappák és jegyzettömbök vásárlására.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Az orvosok sem hittek a szemüknek, olyat találtak az intenzívre került covidos beteg plüssállatában

mindmegette.hu

A legjobb házi zsírégető: gyömbértea fillérekből

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor

vaol.hu

Egy magazin szerint az őriszentpéteri Pajta étterem akár a Michelin-csillagra is esélyes lehet

origo.hu

Gyorsabban hűl a Föld belseje, mint azt eddig gondolták

vg.hu

A betegek harmada magyar gyártó csípőprotézisét kapja

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a montenegrói szélső az északmacedón szurkolókra köpött – videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

fourfourtwo.hu

Hé, Ronald, akarsz dumálni? – Luis Suárez bosszúja

origo.hu

A tallinni műkorcsolya Európa-bajnokság legszebb pillanatai - galéria