Aktuális

Mátyás király a fácánsültre esküdött

Gergály Judith

Létrehozva: 2015.04.13.

Híres íróink, költőink, elődeink is szerették a hasukat. Képesek voltak igazi gourmand módjára elfogyasztani akár egy egyszerű pörköltet is. Volt, aki saját recept szerint készíttette el kedvenc ételét.

Mátyás király fácánhúst és pávasültet fogyasztott legszívesebben, az esküvőjén is ezeket szolgálták fel. Kedvenc gyümölcse a füge volt. Beatrix királyné pedig állítólag a liletojásért rajongott.

Petőfi Sándor kedvencei a hagyományos magyar ételek voltak, például a pecsenyék. Állítólag a gulyást annyira szerette, hogy reggelire is képes volt megenni. A túrós csuszáért szintén rajongott. Széchenyi István főként bécsi szeletet falatozott. Desszertként pedig fagyos nyalatot, azaz fagyit, kis mézzel megbolondítva.

Déryné Széppataki Róza, a legendás színésznő édesszájú volt, de a kolozsvári töltött káposztát dicsőítette. Kossuth Lajosról köztudott, hogy imádta a pozsonyi kiflit, az már kevésbé, hogy gyakran falatozott sült kolbászt.

József Attila a hagyományos ételeket kedvelte, leggyakrabban disznópaprikást evett főtt krumplival. Ady Endre lencsefőzelék-párti volt, pörköltszafttal fogyasztotta.

Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője legszívesebben paprikás csirkét ebédelt, rajongott érte. Bródy Sándor író szerette a szarvasgombával bélelt pulykát. Tepertős pogácsájának receptje máig fennmaradt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek