Aktuális

Szerelmi bánatában ölt meg száznegyvenkilenc embert

F. A., H. Z.

Létrehozva: 2015.03.28.

Nem dolgozhatott volna Andreas Lubitz azon a végzetes napon, amelyen megölt száznegyvenkilenc embert. A pilótát eltiltották a repüléstől.

Eltitkolta betegségét a légitársaság elől Andreas Günter Lubitz. A 28 éves másodpilóta – aki kedden, 149 emberrel a fedélzetén hegynek vezette a Germanwings gépét – nemcsak súlyos depresszióban szenvedett, de még a repüléstől is eltiltották. Azon a végzetes napon sem repülhetett volna. Az erről szóló orvosi papírokat azonban összetépte. Ezeket megtalálták Lubitz düsseldorfi lakásán. Búcsúlevelet vagy más dokumentumot nem találtak ugyanakkor, amelyben a pilóta jelezte volna, hogy mire készül.

A férfi kezelés alatt is állt, miután 2009-ben mély depresszióba esett. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy szedett-e bármilyen gyógyszert. Lehet ugyanis, hogy nem vette be aznap a tablettáit.

Olasz lapok szerint Lubitzot nemrég kirakta a menyasszonya, a római születésű Valeria C. A fiatal olasz lánnyal a közösségi oldalon ismerkedtek meg, tavaly jegyezték el egymást. Valeria szintén egy légitársaságnál dolgozik. Lubitzot egyébként már a phoenixi repülősiskolában is úgy listázták, mint aki átmenetileg nem alkalmas a repülésre. Sokáig csak légikísérőként tudott elhelyezkedni, amiért később több pilóta is cikizte. Barátai szerint Lubitz megszállottan imádta a repülést.

Egyszer azt mondta, hogy ha nem sikerülne a pilótavizsgája, akkor inkább meghalna.

Majd megemlegettek engem!

A német pilóta tettéről Csehák Hajnalkát kérdeztük. A pszichológus szerint az okok elsősorban a férfiban és a mentális betegségében keresendők, és nem a szakításban.

– Ha olyan ember volt, akinek kicsi volt az önbizalma, nem nagyon ismerték el, pontosabban állandóan azt vágták a fejéhez, hogy nem elég ügyes, szorgalmas, tehetséges, akkor egy erős depresszióban szenvedő embernél elképzelhető olyan reakció, hogy majd én megmutatom nektek! Vagyis csinálok valami olyat, amit soha nem fogtok elfelejteni. A célját azzal érhette el, hogy a hozzátartozók most ugyanúgy szenvednek, ahogyan ő szenvedett a betegsége miatt. Akcióját nagy valószínűséggel már korábban eltervezte, és az utolsó csepp esetleg az is lehetett, hogy valami apró sérelem érte a másik pilóta részéről – mondta a szakértő. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek