Aktuális

Tévédíjat követelnek a jurtában élő erdőlakótól

Bors

2015. február 17. kedd 17:30

Se áramja, se vevőkészüléke, viszont a sátra lakásnak minősül, úgyhogy fizetnie kéne.

Több mint húsz éve él erdőben, jurtában, minden civilizációs vívmány és áldás nélkül Jürgen Wagner. Az 50 éves német férfi, aki „Öff Öff”-nek nevezi magát, a Drezda melletti rengetegben remetéskedik: nincs semmiféle bevétele – fizetése, nyugdíja, segélye –, bejelentett állandó lakcíme, személyi igazolványa. Élelmiszer-adományokból él, illetve abból, amit az erdőben talál, szerez. Ha pénzt akarnak neki adni, azt nem fogadja el. A minap mégis levelet kapott (használhatja egy erdőszéli öreg malom postaládáját): egy bírósági végrehajtó 196 eurót – 60 ezer forintot – követel tőle, mert Öff Öff nem fizette be a rádió- és tévéjárulékát.

Tudni kell: Németországban ma is mindenkinek kötelező havi rtv-díjat fizetnie – ez jelenleg átszámolva 5500 forint –, ami nem tévesztendő össze a kábeles-, műholdas vagy internetes szolgáltatóknak kicsengetett előfizetési díjjal. Miként nálunk a szocializmus idején, a németeknél évtizedek óta és ma is minden adófizető közvetlenül hozzájárul egy címkézett összeggel a közszolgálati tévék és rádiók működéséhez. Ez a fő garanciája a mindenkori hatalomtól való függetlenségüknek, pártatlanságuknak és annak, hogy valóban a nézőknek – és minden(féle) nézőnek – készüljenek a műsorok.

Wagner úrnak azonban nincs tévéje, de még egy zsebrádiója se. Még áramja sincs. (Meg vezetékes vize, gáza, internete, telefonja és így tovább.) A közszolgálati díjat beszedő szervezet azonban csak a törvény betűjét nézte, ami szerint minden olyan rögzített építmény, azaz építészetileg zárt tér – függetlenül a benne lévő helyiségek számától – lakásnak minősül, amelyben lakni vagy aludni lehet. Vagyis Öff Öff jurtája is az, tehát fizetnie kellene a járulékot. Korábban még az alapján volt kötelező a díj, hogy van-e az embernek vevőkészüléke, ám több mint két éve az az elv, hogy egy lakás – egy díj, azaz akinek lakása van, fizet.

Február 2-án lejárt az Öff Öffnek szabott határidő, de egy vasa sincs, sőt semmilyen értéktárgya, amit pénzzé tehetne. Azt mondja, ha felkeresi a végrehajtó asszony, megajándékozza néhány szem lehullott almával, amit a fák alól szokott összeszedni, hogy mégse jöjjön hiába: – Már nem annyira frissek, egyiket-másikat a sünök is megrágták, de a díjbeszedő társaság esetleg főzhet belőle almadzsemet – így a nomád német a Bildnek.

További cikkek

Botrány

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Ez is érdekelhet

888.hu

Kunhalmi Ágnes k*rva erős képe

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

life.hu

Együtt adott interjút G.w.M és Kulcsár Edina: biztosan tudják, hogy együtt szeretnének megöregedni

vg.hu

Egyre rosszabb a járványhelyzet Romániában

vaol.hu

Szabadult a szombathelyi börtönből, majd az első dolga volt, hogy csúnyán átverje cellatársát

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Szalah nem hibázott a végén, de a cserekapus volt a főhős

origo.hu

Hamarosan új utakon juthatunk el a Művészetek Völgyébe

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

ripost.hu

Kikutatták, melyik alkoholos ital a leghatékonyabb a koronavírus megelőzésben

life.hu

Kamerák előtt fakadt ki Csuti: "Elképesztő mód hiányzott Edina bejelentéséből az empátia, a tisztelet"

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete