Aktuális

Kibabrált az állam a szüleit gyászoló Jánossal

M. S.

2015. január 13. kedd 04:20

Szanyi János a szüleit veszítette el a vörösiszap-katasztrófában, amelynek egyik előidézője János gimnáziumi osztálytársa volt.

Jogerőre emelkedett a Szanyi János kontra Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) ügyben a korábbi elsőfokú ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán.

A cégnek 8,5 millió forintot kell fizetnie Szanyinak, az unokáknak pedig 2-2 millió forintot. A felperes ügyvédje, dr. Magyar György a Borsnak elmondta: a férfi a szüleit veszítette el, édesanyját Devecser mellett,­­­­ három kilométerre az otthonától találták meg a katasztrófa után több nappal. Édesapja testének jelentős része károsodott az iszapban, ennek következtében később meghalt.

– Sajnos úgy látom, hogy a kártérítést sosem fogjuk tudni behajtani – közölte a Borssal Magyar György. – A Mal-t felszámolták, az állam pedig nem vállalja át a kártérítések kifizetését. Az állam egy kormányhatározat alapján azt is kizárta, hogy a közadakozásból befolyt kétmilliárd forintból a károsultak pénzhez jussanak – tette hozzá a jogász.

A szüleit gyászoló Szanyi János mérhetetlenül csalódott. Édesanyja, a 85 éves Karolina néni és édesapja, a 84 esztendős János bácsi 1953 óta élt boldog házasságban. A férfi azt mondja: szüleivel együtt a gyermekkora is odaveszett Kolontáron.

– A történteket a mai napig képtelen vagyok feldolgozni, én azonosítottam az édesanyámat. Húszéves koromban ugyan elköltöztem otthonról, de minden hétvégén meglátogattam a szüleimet, igazán szoros viszony volt a miénk. Apám a semmiből építette fel a kolontári házat, én már oda születtem. Immáron nyoma sincs a háznak, le kellett bontani, másfél méter magasan állt benne az iszap. Nem megyek oda többé szívesen, pedig ez a hely egykor mindent jelentett számomra. A veszteségem pótolhatatlan, s ha a jogerősen megítélt kártérítést sem kapjuk meg, akkor mást nem mondhatok: cserbenhagytak minket!

Szanyi János nem csak az államban, de egy emberi kapcsolatában is mélyen csalódott. A férfi egy gimnáziumi osztályba járt a Mal vezérigazgató-helyettesével, dr. D. Józseffel, aki az iszapkatasztrófa miatt indult büntetőper egyik fő vádlottja.

– Józsi még arra sem volt képes, hogy bocsánatot kérjen. Legalább ennyit megtehetett volna, de úgy tűnik, már egy ilyen régi ismeretség sem számít – gondolkodott el Szanyi János.

Szégyenkezés nélkül

D. Józsefet, a Mal Zrt. vezérigazgató-helyettesét halált előidéző gondatlan veszélyeztetéssel, közveszélyokozással és környezetkárosítással vádolják.

A vádirat terhére rója egy olyan monitoringrendszer hiányát, amely által időben észrevehették volna a gátszakadást előidéző repedéseket és a gát túlterheltségét. A vád szerint D. József felelős a kazetta túltöltéséért is. A vezérigazgató-helyettes a bíróság előtt azt mondta, egyetlen vádpontban sem bűnös, és megbánást sem tud tanúsítani, mert csak az tud valamit megbánni, aki bűnös.

Mint ismeretes: a 2010. október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófában tíz ember vesztette életét.

További cikkek

Eltűnt

Ezek voltak a magyar kislány utolsó szavai eltűnése előtt, nagy erőkkel keresik

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

888.hu

Leonardo DiCaprio azt hazudta, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb környezetszennyezője

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

heol.hu

Két ember halálához vezetett a kerecsendi férfi felelőtlen száguldozása

origo.hu

Múmiákat rejtett Asszuán közelében egy görög-római sír

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Micsoda este Budapesten! – izlandi lapszemle

origo.hu

Többségi tulajdonrészt szerez az állam a debreceni repülőtér üzemeltetőjében

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Mérhetetlen csalódottság van bennem – Nagy László

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kisebb katasztrófa, hogy a magyar válogatott kiesett – Kentin Mahé

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult