Aktuális

Tudott a kormány Vida Ildikó kitiltásáról

Bors

Létrehozva: 2014.11.05.

Elismerte Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, hogy kitiltották az Egyesült Államokból. Lemondani nem akar, nem tartja magát korruptnak, az amerikaiak korrupciós vádjait nem ismeri. És tegnap bizonyossá vált, amit a Bors korábban megírt: a kormány – miniszterei állításaival szemben – időben értesült a botrányról.

Hat személyt tiltott ki az USA országa területéről. A tényt André Goodfriend budapesti ügyvivő közölte a magyar külüggyel, de neveket nem említett. A botrány három hete tört ki. Vida Ildikó szerdán szólalt meg először, a Magyar Nemzetnek beszélt. Az interjúból kiderül, tudja kik a kitiltottak, a tiltás csak magánutakra szól, azaz hivatalos látogatásra nem vonatkozik.

Bizonyítékokat nem látott, az USA lépését aljasnak támadásnak tartja. A legfontosabb megjegyzése mégis az, amikor arról beszél, hogy egy illetékesen keresztül értesítette a kormányt a történtekről. Miért fontos ez? Mert a magyar kabinet tagjai hetek óta azt állítják, nem tudják, kik kerültek fel a feketelistára.

Mi is történt?

Október 6. Goodfriend ügyvivő tájékoztatja a kormányt a kitiltásról. (A magyar fél szerint neveket, okot nem mondott.)
Október 13. Az érintett hat személy levelet kap az USA budapesti követségétől.
Október 16. A kormányközeli Napi Gazdaság NAV-vezetők kitiltásáról ír.
Október 17. Goofriend ügy­vivő hivatalosan beszámol arról, néhány magyar beutazását korlátozták. Nevet, tisztséget nem említ.
Október 20. Összeül a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága. Jelen van Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője is. Neveket nem tud, okot nem talál, az USA pedig hallgat, milyen korrupciós ügyekről lehet szó.
"Senki nem mondta a főnökének a magyar államigazgatásban, hogy jó napot kívánok, az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatot talált velem szemben."
Az ülésen ott van Magyar Levente is. Ő a külügy államtitkára. Elmondja: nincsenek információik az ügyről. Azért nincsenek, mert az amerikaiak nem mondanak konkrétumokat, neveket sem említenek.
Okótóber 21. Varga Mihály gazdasági miniszter szólal meg. Ő látja el a NAV felügyeletét, a miniszter Vida egyik főnöke. Varga ezt mondja:
Vida minden, a munkavégzését befolyásoló információt megoszt vele. Mivel most nem mondott neki semmit sem, ezért a miniszter azt feltételezi, hogy Vida nem érintett az ügyben.
Október 22. Az RTL Klub stábja a bécsi reptéren faggatta az éppen gépre várakozó, rendkívül meglepett Vidát.
Október 30. Ismét Varga beszél:
"Vida Ildikó az elmúlt napokban a rendes törvény szerint járó szabadságát töltötte, tehát nem beszéltem vele. (...) Nem vagyok abban ahelyzetben, hogy bárkitől is megkérdezzem, rajta van-e a listán."
November 5. Elsietett az újságírók elől Varga Árpád, a NAV egyik elnökhelyettese az után a Nemzetbiztonsági Bizottsági ülés után. Varga Vidát helyettesítette. Varga állította: őt nem tiltották ki.

"A kitiltás Vida Ildikó ügye, amiről csak kedden szólt." (Varga Mihály, gazdasági miniszter)

"Nem tudom azt sem, hogy a kormány melyik tagjának és mikor szólhatott." (Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője)

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek