Aktuális

Sörcsapolásban István a király

B. B.

Létrehozva: 2014.11.02.

Alig 26 évesen az ország legjobb csaposa lett Harai István. A világbajnokságra készülő férfi a Borsnak megmutatta egyedülálló tudományát és a tökéletes csapolás művészetét.

Bámulatos profizmussal csapolja a sört a budai Promenádban a még csak 26 éves Harai István. Nem csoda: a fiatal férfit az ország legjobb csaposának választották.

– Nyolc-tíz éve dolgozom vendéglátósként, azóta tanultam egy s mást – meséli a férfi a Borsnak. – Jó ideje csaposként dolgoztam már, mikor felhívták a figyelmem a Heineken Star Serve versenyre. Ez a csapolás bajnoksága, a legrangosabb verseny. Mikor elindultam, nem is gondoltam volna, hogy helyezést érek el, az pedig végképp meglepett, amikor az első selejtezőn az első öt közé kerültem, és végül megnyertem az országos versenyt. Nagyon boldog voltam – mosolyog a férfi. Pedig nem volt egyszerű dolga: a kemény bírák megközelítőleg harminc pontot értékeltek.

– Egy percet kaptunk. A bírók mellett közönségszavazás is volt. Ha bárki azt hinné, hogy a csapolás pofon egyszerű dolog, nagyot téved. A profi csapolásnak öt lépése van, amit be kell tartani. Voltunk tanfolyamon is, amelyet Frank, vagyis az a férfi tartott Amszterdamban, aki az öt lépést megalkotta – meséli István, aki természetesen szeretné megnyerni a világbajnokságot is.

 

Ezt értékeli a zsűri

1. Pohár öblítése:
csak a legtisztább, tökéletesen hűtött poharak az elfogadhatóak.

2. 45 fokos csapolás:
a csap és a pohár 45 fokot zár be egymással, a csap érintése nélkül, a sör tetején elég kemény habot hagyva töltik a poharat.

3. A hab levágása:
sörlapáttal levágják a hab tetejét, így a maradék sokkal keményebb, és az első korty kevésbé kesernyés.

4. Ellenőrzés:
a megfelelő mennyiségű hab ellenőrzése.

5. Szervírozás:
a vendég felé pontossággal és precízséggel kell letenni a poharat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek