Aktuális

Pesten játszik a világ első robotszínésze

H. Á.

Létrehozva: 2014.11.07.

Egy robot alakítja annak a színházi előadásnak a főszerepét, amit ma Budapesten mutatnak be. A világon egyedülálló robotszínész egy Repliee S1 típusú android. Kísértetiesen hasonlít az Én, a robot című Will Smith-film szerkezetéhez.

A sci-fi-filmek és -regények kedvelt témája az embereket helyettesítő robotok témaköre. Ezekben általában a gépek fellázadnak az őket alkotó emberek ellen, gondoljunk csak a Terminátor-filmekre. A valóságban szerencsére még nincsenek gondolkodó robotok, de olyan már akad, amely nemcsak beszél, gesztikulál, de az arcjátékát is tudja használni. A japán fejlesztésű Repliee S1-es típusú android a világ első robotszínésze. Ma Budapesten, a Trafóban is fellép: Kafka: Az átváltozás című darabjában lesz a főszereplő.

– Az ismert novella mostani feldolgozásában a főszereplő Gregor Samsa nem féreggé, hanem robottá változik – tudtuk meg Kovács Andreától, a Trafó programszervezőjétől. De vajon hogy tanulta be a szerepét az android? – A háttérből egy technikus irányítja, de a szöveget és a gesztusokat előre beprogramozzák – kapjuk a választ.

Az előadás egyenesen Japánból érkezik Magyarországra, ami nem is csoda, hiszen a távol-keleti ország mindig is élen járt a technikai újításokban.

Will Smith jól ismeri

– A robotszínház alapvetően egy innovatív bábszínház. Mi több, a bábok nem változnak, az én robotjaim pedig technikailag napról napra fejlődnek. Nem tudom, hová vezet ez, de abban biztos vagyok, hogy izgalmas – ezt már Oriza Hirata rendező vallja, aki Hiroshi Ishiguro robotikaszakértőt kérte fel, hogy alkossa meg a beszélő robotszínészt. Ennek lett az eredménye a Repliee S1-es android.

A robot egyébként a megszólalásig hasonlít az Én, a Robot című Will Smith-mozi másik főszereplőjére, Sonny-ra, a NS5-ös androidra. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek