Aktuális

Nincs időnk hétköznap bevásárolni

Bors

Létrehozva: 2014.11.08.

Az embereknek nincs idejük hétköznap bevásárolni, ezért tolódott át ez a hétvégére – állítja a szociológus, akit a tervezett vasárnapi zárva tartás kapcsán kérdezte a Bors. Manapság ugyanis, akinek még van munkája, az rengeteget dolgozik, így hétköznap estére hullafáradt lesz.

Március 15-től zárva tartanának vasárnap a nagyáruházak, hipermarketek és a plázák, ha elfogadják a KDNP javaslatát. Orbán Viktor korábban azzal utasította el az ötletet, hogy majd akkor vezetik be, ha ötnapnyi munkából is meg lehet élni. Mára elértük ezt?

– Semmiképpen – mondja Győri Péter szociológus, aki szerint a nagyáruházak kiskeresetû dolgozóinak – árufeltöltők, pénztárosok, eladók – szükségük van az akár ötvenszázalékos vasárnapi pótlékra. Ráadásul közülük sokakat – akár 15–20 százalékukat is – elbocsáthatják. Sokan külföldi példákra, vagy arra hivatkoznak: a rendszerváltás előtt is záróra volt hétvégén.

– Mára teljesen megváltozott az életünk. Akinek még van munkája, az rengeteget dolgozik, átlagosan napi 9,5 órát. Bevett gyakorlat lett a túlóra, vagy hogy sokat utazunk a munkahelyünkre. Az emberek hétköznap a sok munka után teljesen ki vannak zsigerelve, hullafáradtak, nem fognak ilyenkor még nagybevásárlást is intézni. Ezért tolódott át ez a hétvégékre – magyarázza a szakember, aki szerint a multik a megváltozott életritmushoz igazodtak, amikor elkezdték nyitva tartani üzleteiket.

Fontos érvek számokban:

2 - a felmérések szerint minden második ember vásárol vasárnap
5 - akár minden ötödik dolgozóját elbocsáthatnák a hipermarketek
6 - az üzletek bevételük hatodát szerzik vasárnap
50 - a kereskedelmi dolgozók elveszíthetnék az 50%-os vasárnapi pótlékot
100 000 - ennyien dolgoznak a kereskedelemben vasárnaponként

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek