Aktuális

Másfél millió emberhez nem ér ki időben a mentő

G. J.

Létrehozva: 2014.11.07.

Csaknem másfél millió emberért érkezik késve a mentő Magyarországon – derült ki az Esri Magyarország térképes alkalmazásából. Riasztó adat az is, hogy 898 olyan település van, ahol egy lakó sem számíthat 15 percen belül segítségre.

Felkerült a világhálóra egy térképes alkalmazás, amelyen bárki megnézheti, hogy baj esetén mennyi idő alatt ér ki hozzá a mentő. A térkép elkészítéséhez a mentőállomások helyét, egy digitális utcatérképet és a lakossági adatbázist használták fel.

– A kiérkezési időbe beleszámoltunk egy percet a segélyhívásra, egyet, amíg a mentő kihajt az állomásról. ­Illetve azt is, ha csúcsidőben, zsúfolt utakon halad a mentő – mondja Oláh Attila, az Esri ügyvezetője.

Mint kiderült, a nagyobb településeken és ahol van mentőállomás, 3-5 perc alatt ér oda a mentőkocsi a beteghez. Sok helyen viszont többet kell várni rá, ami egy szívroham esetén akár végzetes lehet. Összesen 898 olyan település van, amelynek lakói nem számíthatnak negyed­órán belül orvosi segítségre.

– A teljes magyar lakosság 14 százaléka, pontosan 1 millió 410 ezer 44 ember lakik negyedóránál távolabb egy-egy mentőállomástól – tette hoz­zá az ügyvezető, aki elmondta, a térkép adataiból az is kiderül, hogy 618 ezer munkavállaló dolgozik a mentőállomásoktól negyed­óránál távolabb.

– A dolgozók után 1804 milliárd forint bért és járulékot fizettek a munkáltatók, ebbôl legalább 500 milliárd forintot adó és járulék formájában az államnak, többek közt azért, hogy időben odaérjen értük a mentő… – jegyezte meg Oláh Attila.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a helyszínre érkezésre vonatkozóan nincs „normaidő”, és nincs nemzetközi követelmény. Az elvárás az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. – Az Országos Mentőszolgálat már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére egy saját rendszert. Ez alapján mondom, hogy az esetek 77-78 százalékában tizenöt percen belül kiér a mentőautó.  

Nem egyforma az esély a túlélésre

Dr. Bense Tamás családorvos szerint számos olyan eset van, ahol ha tíz perc alatt nem érkezik segítség, akkor a beteg belehalhat.

– Ilyen minden vérzéssel járó baj, ebbe beletartoznak a nőgyógyászati esetek is, mint a méhen kívüli terhesség. Tüdőembólia, szívinfarktus, keringés-összeomlás és a súlyosabb balesetek. Ilyenkor minden perc számít, ideális esetben tíz percen belül kórházban kellene lennie a betegnek – mondja az orvos.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek