Aktuális

Elképesztő dolog történt a pókiszonyossal

Bors

Létrehozva: 2014.11.12.

Irtózott a pókoktól, ezért kísérleti jelleggel agyműtétet végeztek rajta. A beavatkozás jól sikerült: a nyolclábúakat megszerette, a zenét viszont úgy megutálta, hogy egyetlen akkordot sem bírt meghallgatni.

A Brighton and Sussex Medical School egyetem adjunktusa, Dr. Nick Medford és segítője, az orvostanhallgató Sophie Binks egy igazán különleges kísérletet hajtott végre: egy pókiszonytól szenvedő férfit próbáltak megszabadítani a félelmeitől. Amerikai tudósok 2009-ben fedezték fel, hogy az emberi agyban (pontosan a középső halántéklebenyben) van egy páros, mandula alakú agyterület, az úgynevezett amygdala, ami a félelemért, dühért, haragért és a távolságtartásért felelős. Innen ered például az az érzésünk, hogy idegesek leszünk ha a villamoson túl közel áll hozzánk valaki akit, nem ismerünk. Ez a klasszikus ”belelépett az aurámba” érzés.

Dr. Nick arra gondolt, hogy a pókoktól betegesen viszolygó páciensénél kipróbálja, hogy ha ezt a területet, vagyis az amygdalát eltávolítja, vajon megmarad-e a pókoktól való berzenkedés? A műtét - melyet a múlt hónapban végeztek - jól sikerült, ám történt valami váratlan: a beteg pár napos lábadozás után azt vette észre, hogy a pókokat egyenesen kedves állatoknak látta, viszont a zenétől annyira ideges lett, hogy egyetlen dallamot sem volt képes meghallgatni. A betegnek azonban szerencséje volt, mert a nem várt mellékhatás mindössze pár napig tartott, de így is szörnyen megviselte az eset. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek