Aktuális

A lányok felét szexuálisan zaklatják az egyetemeken

MTI

Létrehozva: 2014.11.27.

Az egyetemista lányok több mint fele szexuális zaklatás áldozata Kínában – derül ki a Összkínai Nőszövetség friss felméréséből.

A nőszövetség (ACWF) tizenöt – véletlenszerűen kiválasztott – egyetem több mint háromezer hallgatóját kérdezte meg a témáról. A név nélküli adatok összesítése után kiderült, hogy a megkérdezett nők 57 százaléka szenvedett már el szexuális zaklatási valamilyen formában. A zaklatás mikéntjét és fokát a kérdőív nem részletezte, az a szóbeli visszaéléstől a konkrét testi atrocitásokig széles kört átfoghat. 

A szervezet kutatását megelőzően a kínai sajtóban egy másik felmérés is a probléma elharapódzására mutatott rá. Ennek során szociológusok az egyetemeken 1200 diáklányt faggattak ki a témában, s kiderült, hogy 45 százalékuk szenvedett már el szexuális zaklatást, ráadásul egyharmaduk több mint egy alkalommal. Az áldozatok ötöde fogalmazott úgy, hogy az őt ért atrocitás „nagyon komoly” volt.

A szakértő szerint a tanárok és diákok közti zaklatás kérdése bonyolult és összetett. A férfi tanárok sokszor visszaélnek hivatalos státusukkal, és azt kihasználva megpróbálkoznak hallgatóiknál. Az esetek kivizsgálása ugyanakkor korántsem egyszerű: a hallgatók – sokszor szégyenből vagy a következményektől tartva – nem jelentik az eseteket, és ha igen, akkor is sokszor hiányoznak a bizonyítékok. A bizonyítékok hiánya a hallgatókra nagyon negatívan hathat vissza: anélkül a zaklatást egyszerű pletykának lehet feltüntetni, sőt a diák találhatja magát a bűnös szerepében is, mondván, hogy ő volt az, aki elcsábította tanárát. 

A Kommunista Ifjúsági Liga hivatalos lapjának, a Csongcsing Paónak egy tavaly őszi felmérése szerint a kínaiak 80 százaléka biztos abban, hogy a metrón is zaklatják a nőket.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek