Aktuális

Túszokat akar lefejezni az angyalarcú lány

Bors

2014. október 12. vasárnap 11:00

Középkori módszerekkel hódít egyre nagyobb területeket az Iszlám Állam, amihez több ezren csatlakoztak a nyugati világból – nők is. Ők a „Dzsihád menyasszonyai”. Miért választják a fekete sereget és sok esetben a kegyetlenkedést és a mártírságot is?

Khadiah Dare gyönyörű arcú fiatal lányként London déli részén élt, biztos családi háttérrel, kényelmes körülmények között. Semmi jel nem mutatott arra, hogy néhány évvel később közösségi portálokon teszi közzé: „Én akarok lenni az első nő, aki megöl egy nyugati túszt”.

Svéd dzsihádista felesége

Pedig így történt. Tizennyolc évesen tért át az iszlám hitre, rendszeresen eljárt a helyi vallási központba, hogy aztán 2012-ben sokkoló váratlansággal Szí­riába költözzön, és egy svéd (!) dzsihádista férjeként váljon a mozgalom emblematikus alakjává.

Megdöbbentő történetek sora kerül nyilvánosságra olyan lányokról, asszonyokról, akik megszokott életüket, családjukat hátrahagyva csatlakoznak a „tiszta” Iszlám Államhoz. És a tiszta ezúttal elsősorban a szigorúbbnál is szigorúbb rendet jelenti. Azt, hogy itt korlátozás nélkül adózhatnak a kemény vallási előírásoknak.

Franciaországban például nyilvános helyen tilos a burka viselése. A nyugati világból elvágyódó fanatikusok kifogásolják még a szabadelvűséget, a rock- és szexkultúrát, az alkohol- és drogfogyasztást. Valójában éppen attól a közegtől idegenkednek, amely már a szüleiket is befogadta. Az egyik legmeglepőbb tény: az önkéntes dzsihád száműzetést választó lányok többsége igen jó módban nevelkedett.
 

„Mártír akarok lenni!”

Ilyen Aqsa Mahmod is, aki családjával luxuskörülmények között élt Glasgow legelőkelőbb negyedében, a legjobb ottani magániskolába járt. Nem csoda: édesapja Skócia első pakisztáni származású válogatott krikettjátékosaként vált világhírűvé – és gazdaggá.

Fogalmunk sem volt róla, hogy Aqsa mire készül!” – nyilatkozta mély megrendültséggel az egykori sportoló. A szülők korábban csak annyit vettek észre, hogy a szíriai háború öldökléseit látva a lányuk gyakrabban imádkozik. Egy napon aztán Aqsa nem tért haza. Hónapok teltek el, mire hírt adott magáról.

„Törökországban vagyok, Szíriába tartok, és férjhez fogok menni” – szólt az üzenet. A család összeomlott. „Mártír akarok lenni” – hirdette a világhálón, ahol azóta is folyamatosan gerjeszti az indulatokat, és a nyugati világ elleni támadásokra szít.

Visszafelé nincs út

„Sztetoszkópot a nyakamba, Kalasnyikovot a vállamra!” – ezt a posztot egy radikalizálódott egyetemista lány tette közzé, aki Malajziából csatlakozott a dzsihádistákhoz. A helyzet az, hogy az Iszlám Állam – miközben a legszigorúbb vallási előírásokhoz tartja magát – sajátos módon bontotta le a hagyományos nemi szerepek falait. A fanatikus iszlamistáknak ugyanis a nőkre utódokat szülő anyaként, és mindenre elszánt harcosokként egyaránt szükségük van.

Számos kép járta már be a netet hollófeketébe öltözött nőkről, akik robbanószerkezetekkel megrakott ruhát viselnek, vagy éppen gépfegyvert, sőt levágott fejet tartanak a kezükben. Lányok százai hagyják hátra családjaikat mély vallásos révületben, immár világszerte. Lányok, akik az egyik héten még az egyetemista társaival ülnek egy padban vagy éppen a McDonalds’ban uzsonnáznak, esténként pedig illemtudóan ülnek le a családi asztalhoz, a következő héten pedig titokban az Iszlám Államhoz csatlakoznak. Kanadából, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Ausztriából, a skandináv országokból és Ázsiából egyaránt érkeznek az arab harcosokhoz a „dzsihád menyasszonyai”. Aztán elnyeli őket a brutális valóság. Ám visszafelé már nincs út.

Lemészárolták 16 rokonát

Ám az iszlám alakulatok kegyetlenkedései a kurd közösségeken belül is fel­élesztették a nők harci kedvét. Az Iraki Kurdisztánban például létrejött egy csak nőkből álló egység, amelynek tagjai fegyverrel indulnak szent háborúba.

Akad közöttük 18, de 32 éves is. Hend Hasen Ahmed például azért csatlakozott, mert 16 hozzátartozójával végzett az Iszlám Állam. Amit az egyik oldalon vad fanatizmusnak látunk, azt a másik oldalon hajlamosak vagyunk hősies tettnek nyilvánítani. „Az Iszlám állam alapjaiban akarja felforgatni a rendet, és kegyetlen mészárlásokkal kelt félelmet a lakosságban. Akik ez ellen fegyvert fognak, a szabadságukért állnak ki” – véli Ismael Hameed Muhamed, az iraki kurd nők vezetője.

Lehet, hogy igaza van, de attól még igaz: ahol már az anyák is fegyvert fognak, ott egyhamar nem lesz béke az olajfák alatt. ­Török Hanna

 

Rettegett magyar

A legkeresettebb terroristák toplistáján sajnos egy magyar származású nő is megtalálható. Amint azt lapunk elsők között megírta, a Horvátországban született Horák Irént Londonban „szippantotta be” az iszlám vallás. Felvette az Amina nevet, és elfogadta az al-Kaida egyik fejének leánykérését. Ám ekkor már figyelte őt a CIA, amelyet éppen ő vezetett el al-Aylakihoz. Férje halála után Amina bosszút esküdött, nem csoda, hogy a világ egyik legkeresettebb terroristája.
 

További cikkek

Álláspont

Karácsony a Magyar Zene Házáról: Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba

Luxus

Kirúgtak az állásomból, két év múlva már évi 150 milliót kerestem

Ez is érdekelhet

life.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a Covid-oltásokról: sok esetben ez okozza a mellékhatásokat

metropol.hu

Lassan indul a nap a Bika jegy szülöttének, de hatalmas meglepetésben lehet része

travelo.hu

Tudja, miért van tele tuskókkal a Tisza-tó?

vg.hu

Növekszik a kereslet a J&J vakcinái iránt

beol.hu

Bejelentették a Fidesz Békés megyei képviselőjelöltjeit

origo.hu

Elpusztult Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája

vg.hu

Óriási robbanás történt Athén belvárosában

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek hőse nem emlékszik a győztes góljára

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

magyarnemzet.hu

Körbeszámlázás és fiktív bizonylatok Cseh Katalinék körül

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó