Aktuális

Számla nélkül mérte a műcicit a sebész

Bors

2014. október 7. kedd 11:00

A meghökkentő, álcázott adóellenőrzések korát éljük. Senki nincs biztonságban: akár plasztikázásra váró cicababának vagy éppen iszákos munkásnak is kiadhatják magukat a vámosok.

Hihetetlen esetről számolt be a Class FM műsorában egy étteremtulajdonos: azt állította, hogy adóellenőrök papi reverendába bújva tértek be hozzá, majd – miután nem adott számlát – megbüntették. Az adóhatóság cáfolta, hogy ilyen eset történt, azt viszont elismerték, hogy manapság egyáltalán nem ritka, ha egy adóellenőr álruhába bújva indul ellenőrizni.

– Egy értekezleten meghatározzuk, mit és hol fogunk ellenőrizni – magyarázza Suller György Attila őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. – Ilyenkor szituációt teremtünk, amely életszerű, az ellenőr be tud épülni az adott helyzetbe, nem ad okot gyanúra. Megesett, hogy sztriptíztáncosokat ellenőriztünk, oda természetesen fiatal munkatársakat küldtünk. Egy kocsma reggeli ellenőrzésekor építőmunkásnak öltöznek az embereink: kockás ingben, sapkában kérnek alkoholt. Mindig úgy öltöznek, olyan embereket küldünk, akik legjobban beleillenek az ellenőrizendő környezetbe – magyarázta az őrnagy.

Mielőtt ellenőrzésre indulnának, felderítik a terepet.

– Mindig szervezünk különféle akciókat, igazodunk ünnephez, évszakhoz – folytatta az őrnagy. – Ezek után értékeljük a régiókat, mennyit változott a számlázási fegyelem. Álruhatárat azonban nem tartunk, ha szükség van jelmezre, akkor az ellenőr a saját ruhatárából választ magának.

Suller György hozzátette: a rajtakapott vállalkozók legtöbbször mélységesen megdöbbennek a felfedett adóel­lenőrök láttán:

– Általános reakció a döbbenet, nagyon ritkán – évente talán egyszer-kétszer – az agresszió. Pár hete, egy pusztamérgesi falunapon egy időben volt ellenőrzés és egy szerencsétlen haláleset. A falusiak összemosták a kettőt, az ellenőrt megdobálták. Ilyenkor természetesen megtesszük a feljelentést.

Számla nélkül adta a műmelleket

Sokakat megmosolyogtatott annak a plasztikai sebésznek az esete, aki hatalmas összegért, de számla nélkül praktizált – egészen addig, amíg le nem buktatták az ellenőrök. Egy NAV-os hölgy mellplasztika címén jelentkezett be a neves sebészhez. Már meg is állapodtak a cicik 900 ezer forintos árában, amikor az ellenőr felfedte magát. Kiderült: a férfi húsz hónapja működő praxisa alatt közel száz műtétet végzett, számlatömböt pedig még csak nem is tartott magánál.

Kétszázezret bukott a természetgyógyász

Egy gyógyító energiát áramoltató nőhöz is ellátogatott az adóhatóság. Az asszony a Pránanadi néven ismert kezelést végezte el az ellenőrön, amelynek végén felajánlotta: annyit fizet, amennyit gondol. Az ellenőr oda is adott háromezer forintot, azonban számlát már nem kapott cserébe, vállalkozói igazolványt sem tudott felmutatni a szolgáltató. Kétszázezer forint lett a veszte.

Asszonyfigyelés egymillió forintért

Saját hirdetése buktatott le egy magánnyomozó férfit. A férfi társukban bizonytalan szerelmeseknek kínálta szolgáltatásait, de adatgyűjtést és gyerekvédelmet is kínált. Az ellenőr egy válófélben lévő férjnek adta ki magát, a nyomozó a feleség megfigyelésére százezer és egymillió forint közti összegért ajánlotta szolgálatait. Az összeget meg is kapta, azonban számlát nem adott. Büntetés lett a vége a látogatásnak.

Túrázók büntették végig a Balatont

A nyárra is gondoltak az ellenőrök. Ekkor ugyanis kempingeket, szállókat, csónakbérlőket vizsgáztattak. A feladatra a fiatal munkatársakat kérték meg, akik magukat túrázó, kiránduló, hangos-vidám társaságnak kiadva kerekeztek be a kempingbe, ott szállást, csónakot, teniszpályát is béreltek. Kiderült: az esetek majdnem felében nem adtak számlát.

Bulizós lányok húzták csőbe a luxuslimóst

Az egyik ismertebb esetek közé tartozott, amikor az adóhatóság egy luxuslimuzinokat bérbe adó cégnél tartott titkos ellenőrzést. A feladatra magukat lánybúcsút tartó hölgykoszorúnak kiadó nőket küldtek, akik végigmókázták az utat: nyuszifülekben, csinos ruhában mulatoztak, rendes helyett kölyökpezsgővel és likőr helyett kólával imitálták a bulizó nőtömeget. Számlát nem kaptak, így a cég nagy büntetést kapott.

Az adóellenőrnek kamuzott a jósnő

Hónapokig viccelődtek az interneten annak a Heves megyei jósnőnek az esetével, akit tavaly látogattak meg a revi­zorok. Az asszony kártyából és tenyérből is jósolt. A végösszeg huszonötezer forint lett, azonban az álruhás ellenőr közölte: annyi pénze nincs, így ötezer forintban állapodtak meg. A jós több kártyát is húzott, és azt mondta: negyvenezer forint fejében a következő alkalommal azok tartalmát is megfejti a kuncsaftnak. Az ellenőrt ez már nem érdekelte, több százezer forintos büntetést rótt ki, mivel a jós számlát nem adott. A mindent látó asszony csak azt nem látta, hogy adóellenőr a kuncsaftja.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

ripost.hu

Megunta a titkolózást: Bevallotta, kit szeret Tóth Dávid exe

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

kemma.hu

Eltűnt tanár holttestét találták meg a síkvölgyi tóban

vg.hu

Ezt a kávét ne fogyassza, visszahívta a gyártó

sport.mandiner.hu

Dánia ráfizetett a „sunnyogásra”: Svédország-Spanyolország lesz az Eb- döntőben!

borsonline.hu

Bikiniben pózolt Juli, véletlenül kilátszódott a micsodájának a széle

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban