Aktuális

Pornófilm volt a minta a nemi erőszakhoz?

Hu-Zo, P. G. J., H. Á.

Létrehozva: 2014.10.03.

Vizsgálat indul az ELTE-n az újabb gólyatábori nemi erőszak miatt. Egy volt diáklány ugyanis azt állítja: tavaly az ÁJK gyöngyösi gólyatáborában megerőszakolták. A vétkes hallgató és a szervezők azóta is az intézményben tanulnak, a lány kiiratkozott. Miért az áldozatnak kell szemlesütve távoznia?

Néhány nappal a gólyatábor után teljes nyugalommal vett részt az ELTE ÁJK évnyitóján és fogott kezet a dékánnal az a hallgató, akit egy lány azzal vádol, hogy megerőszakolta őt a tábor első napján. Pedig a hallgatói önkormányzat vezetői és a tábor szervezői tudtak róla, mi történt, milyen aljas cselekedetre ragadtatta magát. S belőlük lesznek a jövő ügyvédei, ügyészei, bírái.

„Azt mondta, a számba élvez”

Mint arról szerdán az Index beszámolt: miután az idei fonyódligeti tanítóképzős gólyatábori erőszak nyilvánosságra került, egy lány elmondta, hogy hasonló történt vele a 2013-as jogászgólyatáborban.

Elmondása szerint az első napon történt az eset, miután valószínűleg elkábították az italába kevert szerrel. Elájult, majd arra ébredt: valaki a mellkasán térdel, miközben önkielégítést végez a feje felett.

– Kapálózni kezdtem, de lefogta a kezem, a fejem visszanyomta a párnára. Azt akarta, hogy fogjam meg a nemi szervét, miközben arról beszélt, hogy a számba és az arcomra fog élvezni – mesélte az internetes portálnak Miraként bemutatkozó lány.

Nem tudott szabadulni, halálfélelme volt. Később nagy erőfeszítés árán mégis sikerült kiszabadulnia és elszöknie. A Bors is próbálta felkeresni Mirát, de a lány nem akar többé beszélni az esetről. Az háborította fel legjobban, hogy hiába kért segítséget, s mondott el mindent rögtön a szervezőknek, nem történt semmi.

Ezek után nem tett feljelentést.

Nem érdekli a diákokat

Miközben a fél ország arról beszél, mi folyik az ELTE gólyatáboraiban, az egyetem hallgatóit nem különösebben izgatja. – Mi is az interneten olvastunk erről. Életünk legjobb bulija volt az a gólyatábor – mondták a másodévesek tegnap az egyetem előtt.

– Egy csoportba járunk a szemináriumon azzal, akiről a lány beszélt. Nem tűnt fel vele kapcsolatban semmi különös. Nem látszik ijesztőnek vagy perverznek, teljesen átlagos srác, mint itt bárki – mutat körbe az egyetem előtt beszélgető csoportokra.

Az erőszakkal vádolt fiú ma a hallgatói közösség megbecsült tagja, akárcsak a vele cinkos önkormányzati vezetők és mindazok, akiknek a lány elmondta, mi történt. Mira viszont – részben az őt ért szégyen miatt – azóta kiiratkozott az egyetemről.

Hogy lehet ez? – kérdeztük Tóth Györgyitől, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) munkatársától. – Úgy növünk fel, hogy azt gondoljuk, velünk nem történhet hasonló. Azt mondjuk, peches volt az illető vagy elrontott valamit. A mi kultúránk kiközösíti az áldozatot. Ennek része, hogy az igazságot megpróbálják elfedni. Ha a környezete a nőt tartja hibásnak, az áldozat nem mer előhozakodni az igazsággal, mert fél, hogy őt szégyenítik meg. Még az is előfordulhat, és gyakran elő is fordul, hogy őt perelik be hamis vád miatt. Látja, hogy az elköve­tővel bratyiznak, ami üzenet: jobb, ha hallgat, mert egy életre rajta marad az áldozat bélyege. Ez azért is baj, mert az ilyen elkövetők általában újra erőszakoskodnak, ha nincs a tettüknek következménye.

Hibás a pornó is

Szakértők szerint az interneten fellelhető pornófilmek is felelősek azért, hogy a fiatalokban téves kép és értékítélet alakul ki a szexualitásról.

– A világhálón fellelhető rengeteg erőszakos pornó téves képet sugároz, és ezen a virtuális világon már generációk nőnek fel. Ezek a jelenetek erőszakkal indulnak, majd a végén boldog, közös kielégüléssel végződnek. Szükség lenne arra, hogy a szülők, a tanárok vagy a szakemberek egyértelműen elmondják a fiataloknak: ezt a nők az életben nem így élik meg. Az erőszak bűn. Ennek ellenére a legnépszerűbb ötven pornó 87 százaléka tartalmaz erőszakot, ami csaknem kivétel nélkül nők ellen irányul, akik válaszul élvezetet mutatnak a filmben – mondja Hevesi Krisztina szexológus. 

Nyolc évet is kaphat

Ha az egyetemi vizsgálat feltárja, hogy valóban megtörténtek a lány által elmondottak, a tettest nagy valószínűséggel kicsapják, és mindazokat felelősségre vonják, akik tudtak az esetről, de nem szóltak. Bár a lány feljelentést nem tett, a védekezésre képtelen állapotban lévő ember ellen elkövetett szexuális erőszak bűntette az új büntetőtörvénykönyv szerint hivatalból üldözendő, tehát miután nyilvánosságra került az ügy, a rendőrségnek akkor is nyomoznia kell, ha az egyetem vagy a lány nem tesz feljelentést – tudtuk meg egy olyan ügyvédtől, akinek van gyakorlata hasonló ügyekben.

A tettes 2-től 8 évig terjedő börtönnel büntethető. A rendőrségen a szexuális bűncselekmények áldozatait – éppen kíméletből – nem szokták szembesíteni a gyanúsítottal, és a bíróságon is kérheti, hogy ne a vádlott jelenlétében hallgassák meg.

Erős a csoport nyomása

Életszerű, hogy egy gólyatáborban egy részeg vagy elkábított lányon akarata ellenére önkielégítést végez egy részeg fiú. A konkrét történetnek azonban több olyan pontja van, ami nem tűnik életszerűnek – vélekedik Orosházi Józsefné kriminálpszichológus.

– Olvastam a cikket. Olyan, mintha három lányból gyúrták volna össze azt az egyet, akiről az írás szól – nyilatkozta a Borsnak. – Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki egy olyan kapcsolatban él, ahol rendszeresen  bántalmazzák, ezek után az egyetem gólyatáborában szexuálisan molesztálják, és ő, mintha mi sem történt volna, még napokat tölt a táborban. Számomra az is furcsa, hogy a cikk alapjául szolgáló történések csak néhány sort érdemeltek, ugyanakkor részletgazdagon kifejti a lány, hogyan nyomoztak a diákönkormányzat tisztségviselői vagy védelmezték őt a biztonsági őrök az eset után.

A szakember szerint rettenetesen erős a csoportnyomás az egyetemi táborokban. Ez arra is kihathat, hogy ha egy szexuális bűncselekmény történik, jobb mindent a szőnyeg alá söpörni, mert akkor senkinek nem kell szembenéznie önmagával, a saját felelősségével és a következményekkel. Azért, hogy minden maradjon a régiben, próbálják bagatellizálni azt, ami történt, és arra rábírni az áldozatot, hogy tegyen úgy, mintha nem történt volna semmi vele. Ez magyarázhatja a lány viselkedését. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172882_auto_resized.jpg
origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714472413
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175589_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Tizenkét nap elteltével is rejtély, hová kerülnek a Magyar Péter oldalát látogatók adatai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174492_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714472413
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714472413
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171285_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Felrobbant az internet: nem semmi ruhában kapták lencsevégre Stana Alexandrát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól