Aktuális

Nehezen raknak fészket a fiatalok

Hu-Zo, H. Á.

2014. október 6. hétfő 10:00

Saját lakás vagy albérlet? – a kérdés sok fiatalnak költői, hiszen szülői segítség nélkül aligha tud lakást vásárolni. A szerencsésebbek a nagyszülőktől örökölnek, azt viszont fel kell újítani.

Magyarországon 4,3 millió lakás van, ezek nagy része olyan magántulajdon, amelyben a tulajdonosa benne is lakik. – Még sohasem épült ilyen kevés lakás, mint az utóbbi években – kezdi Győri Péter szociológus, aki kis történeti áttekintést is ad a magyar lakáspiacról. A rendszerváltás után sokan vették meg korábbi tanácsi lakásukat, így az ingatlanok majd 90 százaléka saját lakás, amelyben a tulajdonos lakik. A maradék 10-12 százalék önkormányzati, illetve feketén vagy legálisan kiadott bérlemény. 2002-től a lakástámogatások és 2003-tól a devizahitelek miatt több lakás épült, de egy fiatalnak nehéz önálló életet kezdenie.

– A lakásvásárláshoz 25-30 százalékos önrész kell, ez egy tízmilliós ingatlannál 2,5-3 millió forint. Ezt nagyon kevés fiatal tudja önerőből elő­teremteni – mondja Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadó. Manapság már az sem járható út, hogy az önerőre személyi hitelt vesznek fel, mert szigorították a szabályokat. – Lakás-takarékpénztári megtakarítás vagy szülői segítség adhatja az ön­erőt, esetleg egy lottónyeremény. Ezek híján a legtöbb fia­tal­nak az albérlet jelentheti a megoldást.

Győri Péter szerint is általánossá vált, hogy a fiatalok albérletbe költöznek. Különösen a diákévekre jellemző ez, de sok első gyerek is ide születik. – A fiatalok, ha tehetik, szeretnének különköltözni a szülőktől. Sok egyetemi városban és a fővárosban egyes bérházak már olyanok, mint egy kollégium.

Sok fiatal választja azt, akár házasságkötés után is, hogy a szülőknél marad a „Mamahotelben”, ahol anyukája továbbra is gondot visel rájuk, és ezalatt megpróbálnak félretenni egy kis pénzt. Akik nagyszülői örökségbe költözhetnek, általában azzal a problémával találják szembe magukat, hogy a régi házat, lakást modernizálni kell, fel kell újítani. A szülők is szívesen szépítik, rendezik át otthonukat, amikor a gyerekek kirepülnek, ez egyúttal elő is segíti, hogy lelkileg feldolgozzák a gyerekek különköltözését.

Külföldön nagyobb hagyománya van a lakásbérlésnek. – Magyarországon bizonytalanabbnak érzik az emberek a helyzetüket, ezért vágyik mindenki saját lakásra – magyarázza Győri Péter. Pedig manapság gyakrabban változik a munkahely, és bérelt lakásból könnyebb odébbköltözni. Aki pedig attól tart, hogy bérleményét nem tudja saját ízlése szerint kialakítani, választhat olyan ingatlant, aminek a tulajdonosa hozzájárul némi átalakításhoz, felújításhoz, aminek az árát vagy annak egy részét lelakhatja a bérlő.

Ma más az albérlet

A rendszerváltás előtt az albérlet mást jelentett, mint manapság.  – Benne lakott a tulajdonos is, ő volt a főbérlő, az albérlő pedig megkapta például a kisszobát. Alkalmazkodni kellett a főbérlőhöz. Amit ma tévesen albérletnek hívunk, az valójában magánbérlet, hiszen a bérlő egymaga lakik az ingatlanban – hívja fel a figyelmet Győri Péter.

A bérlés előnye

  • Könnyű odébbállni

  • Az ingatlan gondjai a tulajdonost terhelik

  • Nincs hitelkockázat

A tulajdon előnye

  • Nem mondhatnak fel

  • Örökölhető

  • Biztonságérzetet, állandóságérzetet ad 

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Német magazin: Novák Katalin a megkeseredett, jobboldali populista személy pontos ellentéte

metropol.hu

Elképesztő videó terjed a neten! Kulcsár Edináról énekel egy buliban G.w.M.

life.hu

Túljutott a hatodik járványhullám csúcsán ez az ország: de megjelent náluk az omikron egy újabb variánsa

vg.hu

A második világháború óta nem érte ekkor veszteség Oroszországot

szon.hu

Modern felvonó visz majd fel a Kopaszra

origo.hu

Elkészült az új balatoni nádtérkép

vg.hu

Magyarországra is érkezhetnek amerikai csapatok

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hihetetlen, hogy kapusként három gólt is lőttem – Palicka

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

mandiner.hu

Az MCC vendégoktatója, Gladden Pappin beszélt Magyarországról Tucker Carlson műsorában

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról