Aktuális

Lázár: ne vicceljen, nem vagyok rajta a listán!

Bors

2014. október 20. hétfő 20:45

A kormány állítja, nem tudják, kik szerepelnek a korrupció miatt az USA-ból kitiltottak listáján. Ami biztos: hatan vannak. Eddig.

Az államigazgatáshoz tartozó tisztségviselőkről lehet szó – értesült lapunk, azaz valóban nem kormánytagok, ám a kormány által irányított szervezetek prominensei kerülhettek fel a tiltólistára. Ilyen szervezet például az adóhatóság.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tegnap összeült, de nem sokra jutott. Lázár János, a miniszterelnökség vezetője képviselte a kormányt. Amerikát barátnak nevezte, az ügyet pedig mérgezőnek. Kérte, Washington árulja el, miért és kiket tiltottt ki, mert a kormány nem tud semmit.

André Goodfriend amerikai ügyvivő legalább két hete közölte a magyar külüggyel: tíznél kevesebb ember nem kap beutazási engedélyt az USA-ba, mert korrupciós ügyben érintett. A botrányos lista tényét azonban mégsem ő, hanem valaki a magyarok közül szellőztette meg a kormány közeli ügyekben jól értesült Napi Gazdaságnak.

Logikus lenne, ha ezek után a kormány megtudakolná az államapparátustól, érintett-e valaki közülük. Ez azonban nem így lesz.

– Nem fogunk kommandóz­ni – válaszolta az ügy kapcsán a Borsnak a külügy egyik befolyásos embere, amikor azt kérdeztük tőle, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter érdeklődött-e államtitkárainál, illetve helyettes államtitkárainál, hogy rajta vannak-e a listán. Forrásunk állítja, kormánytag nem szerepel köztük.

Az is kiderült, Lázár sem kérdez meg senkit. Lázár azért kapott egy kérdést a parlamenti folyosón.

– És ön rajta van a listán?
– Ne vicceljen már, nem vagyok rajta! – volt a válasz.

Hatan vannak tiltólistán – az amerikai ügyvivő, André Goodfriend árulta el ezt , és hozzátette: ez a szám még változhat. Neveket nem adott át a kormánynak. Kormányalkalmazottakról, illetve olyanokról van szó, akik kapcsolatban állnak a kabinettel.

 

Étolajon csúsztak el?

Az Index úgy tudja, egy amerikai étolajgyártó rágott be a kormányra. Az ok: a konkurensek némelyikének nyilvánvaló áfacsalása és a NAV tehetetlensége.

Az „üzleti modell” így festett: ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja. Egy másik lehetőség szerint a kormányhoz közeli szereplők stratégiai megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén ennek az alapítványnak visszacsorgassa a pénzek egy részét.

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Tragédia a sípályán: Pár perc alatt szörnyethalt az 5 éves kislány

likebalaton.hu

Titkos helyek, érdekes történetek – tematikus séták télen is

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

kisalfold.hu

Ruhákat lopott az Árkád egyik üzletéből - Keresi a rendőrség

origo.hu

Készül a következő Samsung okoshangszóró

nemzetisport.hu

NBA: Gobert visszatért, a Jazz ellensúlyozta Jokics bravúrját

origo.hu

Hivatalos fizetőeszközként vezetnék be a bitcoint a földi paradicsomban

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

metropol.hu

A Kosnak most nagyon jó meglátásai, sugallatai lesznek

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet