Aktuális

Meztelenül, beszívva, kutyával és lóval is

Bors

Létrehozva: 2014.08.24.

Több ezer éve csinálja az ember, de a kreativitás csak most szabadult el igazán a testgyakorlás e műfajában.

A kereslet határozza meg a piacot – igaz ez a modern nyugati világban olyan több ezer éves keleti kulturális javakra is, mint a jóga.

Az eredetileg nem csak a test, de a szellem edzésére is kitalált indiai jógának ma már ezerféle nyugati változata, alfaja van, amit a fehér ember „talált ki magának”. Úgy is mondhatnánk, hogy a maga képére, igényeire szabta az ősi meditációs testmozgást. A modern nagyvárosok jógaközpontjai a legkülönfélébb jógalehetőségeket kínálják a legkülönfélébb típusú, korú, beállítottságú kuncsaftoknak.

Az, hogy van időseknek, terhes kismamáknak vagy dackorszakban lévő gyerekeknek speciális jóga, talán már nem is hírértékű. De egészen speciális igényeket is kielégítenek a jógastúdiók. Van, ahol például meztelenül lehet jógázni, magyarán úgy, ahogy a természet megalkotott minket.

Persze a naturizmus híveinek ez magától értetődő, és a meztelen jóga közel is áll a távol-keleti kultúrához, felfogáshoz, a többségtől azonban nyilván megköveteli a berögzült gátlássosság, szégyenlősség levetkőzését. Rossz hír azoknak, akik nem a test, a lélek és az elme pallérozásáért jelentkeznek ide, hanem kukkolni: ritkák az olyan koedukált csoportok, mint az alábbi tudósításban, és amúgy is gyorsan kipenderítik őket.

 

Itt egy profi (és ízlésesen megcsinált) oktatófilmet is megnézhetnek a YouTube-on (18+).

 

A gandzsa jóga leginkább Kanadában népszerű. A jógának ez a meglehetősen vitatott típusa arról szól, hogy a résztvevők közben alaposan beszívnak – a megvilágosodásig. A marihuána ugyanis (állítólag) kiválóan hozzásegít a legmélyebb testi-lelki ellazuláshoz, ami a jóga alapfeltétele. Más kérdés, hogy az indiaiak „eredeti” jógája pont arról szól, hogy mindenféle tudatmódosító szer nélkül érjünk el meditációs szinteket.

Dogának nevezik angolul a kutyás jógát (a dog és a yoga szavak házasításával). A trend Amerikából indult, a lényege, hogy gazdi és kutyája együtt csinálja a gyakorlatokat. Már ha egyáltalán tudja az eb, hogy épp ő most azt csinálja... Még durvább a lovas jóga – mert bizony már ilyen is létezik, mint az alábbi videó bizonyítja.

De van szörfjóga is, ami azt jelenti, hogy az ember nem a teremben, a habszivacs szőnyegen csinálja a gyakorlatokat, hanem egy vízen lebegő szörfdeszkán. Aztán, hogy mindezeknek végül is mennyi köze marad az eredeti jógához, azt mindenki döntse el maga.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek