Aktuális

Leadta a soproni bácsi a padon talált félmilliót

M. S.

Létrehozva: 2014.08.28.

Nem veti fel a pénz Horváth Feri bácsit, a soproni nyugdíjasnak azonban értékesebb a becsülete, mint az ölébe pottyant százezrek. Félmillió forintot talált, de eszébe sem jutott megtartani a bankókat.

Alighanem kevés ember utasítana vissza 500 ezer forintot, amiért az ég világon semmit sem kell tennie. A 64 éves Horváth Feri bácsi a „kakukktojás”, hamarabb visszaszolgáltatta a megtalált pénztárcát, mintsem a tulajdonosa észlelte volna annak elvesztét.

– A bácsi augusztus 9-én reggel sétált be a Soproni Rendőrkapitányságra, ahol elmondta, hogy talált egy pénztárcát és azt szeretné visszajuttatni a tulajdonosának – mondta a Borsnak Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – A pénztárcában a személyes okmányokon kívül bankkártyák és csaknem félmillió forint készpénz volt. A rendőrök a tárgyakat átvették és visszaadták a tulajdonosának. A Soproni Rendőrkapitányság vezetője egy oklevéllel mondott köszönetet a megtalálónak – tette hozzá a szóvivő.

A Bors információi szerint az idős úr szerény körülmények között él, saját lakása sincs, a nővérénél lakik. Tettével nem kíván kérkedni, a rendőröknek azt mondta, hogy csak megtette, amit a szíve diktált. Úgy tudjuk, hogy a pénz tulajdonosa még észre sem vette, hogy a tárcája elveszett, amikor a bácsi már besétált vele a rendőrségre. A turista csak délután jelentkezett, s legnagyobb meglepetésére a rendőrök már át is nyújtották neki az értékeit.

 

Futás közben talált 120 ezret

Úgy tűnik, Sopron nemcsak a hűség, hanem sok becsületes ember városa is egyben. 2009 februárjában egy egyetemista fiú, Lázár Olivér futás közben 120 ezer forintra bukkant. A pénzt eszébe sem jutott megtartani, visszaadta a tulajdonosának, és mindössze egy köszönetet fogadott el a családtól.

A külföldi példák közül időben egészen közeli a kaliforniai Joe Cornell esete. Idén májusban egy pénzszállító kocsiból egy zsákban 125 ezer dollár (30 millió forint) esett ki, a férfi visszaszolgáltatta azt. A pénzszállító cég 5000 dollár (1,2 millió forint) jutalmat adott az 52 éves férfinak.

2013 októberében egy svájci taxis kocsijában 250 ezer eurót (80 millió forint) hagyott egy idős házaspár. A sofőr visszavitte az összeget a tulajdonosoknak.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek