A tej és a tejtermékek fontos tápanyagforrások a gyerekek és a felnőttek számára is, így elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek. Ám a zabital és társai valóban versenyezhetnek az állati eredetű tejtermékekkel?
Tény, hogy a tej az egyik legfontosabb kalciumforrás, hiszen napi egy pohár tejjel és egy pohár joghurttal a felnőttek a napi kalciumszükségletük több mint felét fedezhetik. A tej és a tejtermékek kalciumát a szervezet rendkívül könnyen veszi fel. Az ásványi anyag a csontok és a fogak fontos építőeleme, és fiatalabb korban a csontokban még el is tárolható – mint életre szóló tartalék. De mi a helyzet a szója-, a mandula- és a rizstej egészségre gyakorolt pozitív hatásával?
A nem állati eredetű tejtermékek kínálata egyre növekszik. Ma már a vegetáriánusoknak vagy vegánoknak sem kell lemondani a tej élvezetéről. De hogy állunk a kecsketej, a zabitalok és társaik kalóriatartalmával? Ismerjék meg nyolc tejféleség íz, tápérték, elviselhetőség és kalóriatartalom szerinti vizsgálatának eredményét!
A tej az egyik legjobb kalcium- és D-vitamin-forrás, az A-, E- és K-vitamin legfontosabb építőköve, amelyekre az egészséges szem és bőr, valamint az optimális véralvadás érdekében van szükségünk. Viszonylag magas zsírtartalma miatt a tej nem igazi szomjoltó, inkább egy kis étvágycsökkentő. Tápértéke egy deciben 64 kalória, az alacsony zsírtartalmúé 49 kalória. Ideális mindenki számára, aki szereti a tejet és nem laktózérzékeny.
Szigorúan véve csak az állati tőgyből fejt tejet lenne szabad tejnek nevezni, a rizstejet helyesebb lenne rizsitalnak nevezni. Íze semleges. Ásványi anyagokat és vitaminokat alig tartalmaz, viszont sokkal kalóriaszegényebb. Tápértéke decinként 49 kalória. Ideális allergiások számára, mivel nem tartalmaz laktózt és glutént. Sportolók számára is előnyös: kalóriaszegény, ám szénhidrátokban gazdag.
Főzéshez és a kávé ízesítéséhez is jó. Mivel a szójababból nyert folyadék természetéből fakadóan kevés tápanyagot tartalmaz, a gyártók utólag vitaminokkal és kalciummal dúsítják. Jelenleg is vita folyik a táplálkozási szakértők között, hogy a szója növényi hormonjai nem növelhetik-e a mellrák kockázatát. Tápértéke decinként 52 kalória. Ideális laktózérzékeny emberek számára.
A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy telített zsírsavainak köszönhetően csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát és lassítja a betegség előrehaladtát. Egyébként csak a kókuszvíz fogyasztása ajánlott, amit dzsúzként forgalmaznak. A sűrű, zavaros állagú és savanykás kókusztej csak főzésre alkalmas. Tápértéke egy deciben 197 kalória. Ideális azoknak, akik állati termékek nélkül kívánnak táplálkozni.
A tejfélék közül édes és kellemes íze miatt a legfinomabb. Ráadásul véd a csontritkulás, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A mogyoróallergiás emberek azonban semmi esetre se igyanak mandulatejet! Tápértéke: 100 milliliterben 24 kalória. Ideális stresszes emberek számára, mivel B-vitaminjának köszönhetően erősíti az idegeket. Magas E-vitamin-tartalma miatt nagyszerű azok számára is, akik bőrproblémákkal küszködnek.
Rengeteg ballasztanyagot tartalmaz, aminek köszönhetően pozitív hatású a koleszterinszintre és az emésztésre. Ahhoz, hogy a tápanyagai a szervezet számára könnyebben hozzáférhetővé váljanak, gyakran adnak hozzá növényi olajokat. Az íze kissé emlékeztet a korpáéra, és krémes állaga miatt enyhe karcos érzést kelt a torokban. Tápértéke decinként 40 kalória. Ideális vegetáriánusok, vegánok és magas koleszterinszintű embereknek.
A tönkölybúzát tartják a legemészthetőbb gabonának, mert rostokban rendkívül gazdag, segíti az emésztést, így a diétában is hatásos. A tönkölygabonából készült „tej" főzéshez és sütéshez is használható. Tisztán fogyasztva komoly kihívást jelent, mert nagyon erősen gabonaízű, bár vannak, akik éppen ezt szeretik benne. Tápértéke: 100 milliliterben 45 kalória. Ideális tejérzékeny vagy magas koleszterinszintű emberek számára.
Egészségügyi szempontokból megelőzi a tehéntejet, mivel igazi vitaminbomba (A, B, C, D, E), továbbá értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Rövid és közepes láncú zsírsavainak köszönhetően könnyebben emészthető, mint a tehéntej, egyben harmonizálja a bélflórát is. Tápértéke decinként 69 kalória. Ideális allergiások számára, illetve azoknak, akik szeretnének tenni valamit az egészségükért.