Aktuális

Esős ünnepen kapott kitüntetést Kertész és Rubik

F. A.

Létrehozva: 2014.08.20.

Zászlófelvonással kezdődött, kitüntetésekkel folytatódott a nemzeti ünnep, országszerte számos programmal ünnepelhettek a résztvevők. Már ahol a rossz idő nem rontotta el a hangulatot.

Borús, esős időben ünnepelte Magyarország augusztus 20-át. Számos programot szerveztek az államalapítás és a kenyér ünnepére, a legdíszesebb, ámde zártkörű a Sándor-palotában zajlott, ahol Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök átadta a Szent István-rendet. A 2011-ben megújult kitüntetést idén Kertész Imre Nobel-díjas író és Rubik Ernő, a bűvös kocka feltalálója vehette át.

Kertész kitüntetését mind jobb-, mind baloldalról többen is élesen támadták. A Jobbik arra kérte Ádert, hogy vonja vissza a kitüntetést, baloldalról pedig Kertészhez fordultak értelmiségiek, hogy ne vegye át a díjat, mert azzal a kormány politikájának kedvezne. Kertész végül mégis rendben átvette a kitüntetést, feleségével és rokonaival, tolószékben érkezett az eseményre.

A 85 éves, régóta betegeskedő Nobel-díjas író örömmel fogadta a gratulációkat. Orbán Viktor „Erőt, egészséget!” köszöntéssel üdvözölte a világhírű írót. Az átadást úgy szervezték meg, hogy a sajtó munkatársai nem juthattak a kitüntetettek közelébe, így nem lehetett megkérdezni Kertész Imrét arról, mit szól az őt ért támadásokhoz.

A pártok egyébként kivették a részüket az ünneplésből: Egerben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet, az Együtt-PM pedig kenyeret osztott a budapesti Blaha Lujza téren.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek