Aktuális

Dinoszauruszok uralták egykor a Pannon vidéket

Bors

2014. augusztus 11. hétfő 10:00

Több mint tízezer leletet, hétféle dinoszau­ruszt és egy lehetséges új fajt is felfedeztek a kutatók Iharkúton, az ország egyetlen krétakori ősgerinces-lelőhelyén. A terület, ahol 85 millió évvel ezelőtt buja trópus volt, őslények ezreinek adott otthont, most a temetőjük. A kutatók a maradványaikból próbálják megfejteni, mi végezhetett velük.

Rengeteg, több mint nyolcszáz új leletre bukkantak Iharkúton, Magyarország egyetlen krétakori ősgerinces-lelőhelyén az utóbbi három hétben. Itt végez hazánkban egyedülálló kutatást dr. Ősi Attila geológus és paleontológus. A kutatócsoport az utóbbi évtizedben több mint tízezer leletet talált a területen. A hatalmas gyűjteményben szerepel egy páncélos dinoszaurusz részleges csontváza, izolált csontleletek, azaz koponyatöredékek és végtagcsontok is.

– Nagyon nehéz feladat ez, ugyanis valaki talál egy fogat, míg más egy csonttöredéket, így majdhogynem egy kirakóssal állunk szemben – magyarázza a Borsnak dr. Ősi Attila. – Meg kell határozni, hogy a megtalált töredék mely állat mely csontja. Ezenkívül találtunk egy másik lelőhelyet, ahol koprolitot, azaz fosszilis ürüléket találtunk. Ez nagyon fontos a kutatás szempontjából, időkapszulának is tekinthetô, ugyanis megtalálhatók benne a növények, csontok és magvak is, amelyekből következtetni lehet arra, mit fogyasztott az állat, valamint az akkori növényvilágra is.

Lehet, hogy most egy új fajra is sikerült rábukkanniuk. – Négyféle krokodil ismert erről a területről. Ebből az egyik az Iharkutosuchus, viszont a másik háromnak csupán töredékei ismertek. Előkerült egy koponyatöredék, amelyből a három közül az egyik alig ismertet vagy akár egy új fajt tudunk meghatározni – folytatja a kutató.
De nem csak a szenzációs új leletnek örülhetett a kutatócsoport, hétféle dinoszauruszt is találtak a környéken. – Három ragadozó fajt találtunk, melyek közül a csúcsragadozó négyméteres lehetett, emellett voltak pulykaméretű példányok is. Mellettük tülkös és páncélos dinoszauruszok maradványait sikerült felkutatni. Tülkösök közül az Ajkaceratops Kozmait, míg a páncélosok közül a Hungarosaurus tormai és a Struthiosaurusz néhány csontja került elő. 

Bár a csoport tizennégy éve kutat a területen, a krétakori lelőhelynek még csak egy részét tárták fel. – Az első leletet 2000 tavaszán fedeztük fel az iharkúti bányák területén, utána kezdődtek a szisztematikus ásatások. Most huszonnégy emberrel, az MTA–ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportjának munkatársaival, az ELTE, a Pécsi és a Szegedi Egyetem hallgatóinak segítségével dolgozunk. Terv szerint haladunk, azonban még sok van hátra, ez több évtizednyi munkát is jelenthet – mondja a szakember. 

A mostani kutatás fő célja, hogy rájöjjenek, milyen rejtélyes okból halmozódott fel ez a hatalmas mennyiségű lelet egy helyen. – A leletek viszonylag rövid idő alatt kerültek ide. Valószínűleg katasztrófa történt. Egy folyó áradása során elöntötte a területet, magával sodorta növények, állatok maradványait – véli a szakember. 

Óriás hüllők uralták a Bakonyt

Szubtrópusi éghajlat uralkodott a Bakonyban 85 millió évvel ezelőtt. Páncélosok, ragadozó dinoszauruszok, repülő hüllők, madarak, teknősök és krokodilok népesítették be a vidéket. A növényvilág is teljesen más volt, mint ma: trópusi növényekkel, zárva- és nyitvatermôkkel volt tele a környék. Ilyenek az araucárafélék, melyek ma a déli féltekén élnek, ezek hatalmas, 25-30 méteres fenyők. Négy évszakról nem beszélhetünk, kiegyenlített meleg volt egész évben, csupán a száraz és a csapadékos időszak váltogatta egymást.

Ősök szótára 

Fosszília: ősleletek megkövesedett vagy egyéb módon megőrzött maradványai.
Ajkaceratops Kozmai: négy lábon járó, növény­evő, tülkös dinoszauruszok egyik legkisebb faja lehetett, alig egyméteres. Koponyáján csőrszerű rész volt.
Hungarosaurus Tormai: az itteni terület legismertebb dinója. Viszonylag nagy, négy-öt méter hosszú növényevő, testsúlya megközelítőleg 650 kiló volt. Testét nyakától a farka végéig különböző méretű páncél borította.
Struthiosaurus: a legkésőbb, 2012-ben felfedezett faj, sokáig azt hitték, Hungarosaurus. Azonban annál kisebb, 2-2,5 méteres páncélos volt. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15803032_auto_resized.jpg
origo.hu

A magyar válogatott csodálatos győzelemmel ajándékozta meg Marco Rossit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13036_resized.jpg?avcount=1679637908
origo.hu

Különös videó került elő Zámbó Jimmyről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15801615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Drámai következmények: kidobhatják Harry herceget az Egyesült Államokból

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15801743_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Robert C. Castel: Kína tökéletes csapdát állított a Nyugatnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802307_auto_resized.jpg
ripost.hu

DNS-teszt: sokkoló dolog derült ki Beethovenről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13029_resized.jpg?avcount=1679637908
origo.hu

27 év után újra találkozott Jennifer Anistonnal a Jóbarátok gyereksztárja - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802461_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

10 perces tavaszi kence: így készül a legfinomabb medvehagymapesto

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15802961_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismert emberek is érintettek a milliárdos költségvetési csalásban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13004_resized.jpg?avcount=1679637908
mindmegette.hu

FULL EXTRÁS VILLÁMEBÉD, AMI HOSSZÚ ÓRÁKRA ELTELÍT – ÍME A BLT-SZENDVICS!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15800106_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia történt: összeesett és meghalt egy 11 éves kislány az iskolában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/FOllRoQX21B6PJlCHiiH4ZEQ1uLEt567-nxaHOWoD8U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkYTMyZjdiYzU5MDQyMzFiMjc4OTYzNzc3MTUyZTU0.jpg
Okospad

Így zenél az új okospad a Városligetben - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/oy0x9bjQLqSN4BJMC7eqUwYeTWWLrM62IVRUodYkZDY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRkY2U1OWE3NzcxNzQ1NGFiNGIwZWZlNTFmYjg2N2Ji.jpg
Per

Harc a munkácsi Turulért: beperelte a tulajdonos a városi tanácsot