Aktuális

Készpénzzel, belföldön nyaral a többség

Balajti Péter

Létrehozva: 2014.07.18.

Bár töretlen a Balaton népszerűsége, a magyarok alig fele utazik csak 2014 legforróbb évszakában. A többség családostól kel útra idén nyáron, készpénzt és bankkártyát visz magával, és belföldi célpontot választ – derül ki egy friss felmérésből.

Kétszer annyian süttetik a hasukat a Balatonon, mint Európa tengerpartjain – olvasható a Budapest Bank friss felmérésében. A kutatás szerint a lakosság mindössze 46 százaléka tervez utazást, s közülük minden harmadik a Balatont célozza meg. A többség bankkártya helyett készpénzzel készül a kikapcsolódásra: az átlagosan 118 ezer forintos keretbe nyolcnapos vakáció fér, amelyre a megkérdezettek 69 százaléka spórolt az év során.

Érthető a belföldi nyaralás sikere: Magyarország sokszínű, a kis távolságok miatt az utazási költség alacsonyabb, és a nyelvtudás hiánya sem jelent problémát, mint külföldön. Szép számmal vannak viszont, akik megtakarítás jelszóval éppen a vakációt húzzák ki a személyes szükségletek listájáról. Vajon pénzkidobás vagy befektetés a nyaralás? – kérdeztük Molnár Juditot, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivőjét.

– Ha abból indulunk ki, hogy egy jó nyaralás során az ember testileg és lelkileg is feltöltődik, s utána sokkal hatékonyabban tudja ellátni a feladatait, már ez is komoly érv az utazás, a nyaralás mellett. Ám ennél jóval többet kapunk egy-egy kiruccanástól. Az ember minden életszakaszában tanul, az új tájak, emberek, kultúrák, ízek, világok megismerése, a személyes megtapasztalás maradandóvá teszi az élményeket, információkat. Arról nem is beszélve, hogy az utazás olyan testi-lelki szabadságélmény, amely nyitottá, elfogadóvá és érdeklődővé tesz, és a régi ismeretségek elmélyülésén túl akár új barátságok kialakulását is segítheti – sorolja meggyőző érveit a szakember.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek