Aktuális

Így ünneplik Rubik Ernőt New Yorkban

Bors

Létrehozva: 2014.07.13.

Egy több méter magas, felfújható Rubik-kockát úsztattak le a Hudson folyón New Yorkban, hogy ezzel ünnepeljék a ma 70 éves Rubik Ernőt. A show egy ötmillió dolláros kiállítás része volt.

Rubik Ernő világhírű magyar feltaláló ma ünnepli 70. születésnapját, amiről New Yorkban úgy emlékeztek meg, hogy egy gigantikus méretű, felfújható Rubik-kockát úsztattak le a Hudson folyón egy uszályon. A látványos esemény egy nagyobb kiállítás része, ugyanis a New Jersey-i Liberty Science Centerben egy ötmillió dollár (1,1 milliárd forint) értékű kiállítással emlékeznek meg a bűvös kockáról.

A tárlat áprilisban, a kocka feltalálásának 40. évfordulóján nyitott. A Túl a Rubik-kockán című kiállítás – a felfújható játékkal együtt – novemberben indul világ körüli útjára, többek között Magyarországra is ellátogat.  A magyar feltaláló nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy nem ő, még csak nem is a kocka igazán fontos, hanem annak hatása a világra. 

Névjegy

Budapesten született, 1944. július 13-án. Építészmérnökként vég­zett a műegyetemen, de szobrászatot is tanult. Később főiskolai, majd egyetemi tanár lett. A bűvös kockát 1974-ben oktatási segédeszköznek tervezte. Eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére. A kocka mégis játékként lett közismert és népszerű. A feltaláló 2007-ben Kossuth-díjat kapott. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek