Aktuális

Elképesztő fordulat: minden dinoszaurusz tollas volt?

Bors/MTI

2014. július 25. péntek 14:30

Mehet a kukába az összes, eddig rajzolt dinoszauruszkép, életnagyságú rekonstrukció, fröccsöntött dinófigura és dinós rajzfilm? Lehet, hogy nem is pikkelyes „csomagolása” volt a dinoszauruszoknak?

Lehet, hogy minden dinó tollas volt. De legalábbis sokkal több lehetett tollas, mint amennyiről gondolták. Egy új lelet tovább növelte ennek a valószínűségét.

A gond az, hogy a tollazat az esetek többségében lebomlik, így az őskori leleteken már nem látszik. Eddig kizárólag a két lábon járó dinoszauruszok alrendjénél – közéjük tartozik a híres Tyrannosaurus rex is – találtak olyan fosszíliákat, amik a tollazatmaradványokat is megőrizték. A kutatók ezért többnyire azt feltételezték, hogy csak ezeknek a – később madarakká fejlődő – dinoszauruszoknak voltak tollaik.


Egy friss szibériai lelet azonban nem illik bele ebbe a képbe. Pascal Godefroit, a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet kutatója társaival ugyanis egy más csoporthoz tartozó dinoszaurusz tollas maradványait azonosította egy meglepően jó állapotú fosszíliában. A jura korban élt, körülbelül másfél méteres, hosszú lábú és farkú, rövid karú lény az első ismert, nem húsevő dinoszaurusz, amelynek bizonyos testrészeit igazolhatóan tollak borították – derül ki a Science című folyóiratban közzétett tanulmányból. Mivel nem tudott repülni, tollai egyes vélemények szerint talán melegítő hatásuk miatt fejlődhettek ki.
 

Ez azt jelenti, hogy legalább két, független evolúciós ágon is megjelentek a tollak a dinoszauruszoknál. Ha pedig kettőn megjelentek, megjelenhettek továbbiakon is. Bár egyelőre számtalan kérdés tisztázatlan, egyre nő annak a valószínűsége, hogy át kell értékelni a dinoszauruszokról alkotott képet, mert a tollazat sokkal elterjedtebb lehetett, mint azt a tudósok eddig feltételezték.

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

likebalaton.hu

Két törpekecske nevet keres! Lennél te az ötletgazda?

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Az Európai Bíróság nem dönthet a tagállamok helyett

szon.hu

A hét ingatlana: kondi, úszómedence, szauna egy nyíregyi otthonban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása

metropol.hu

Borzalmas körülmények között halt meg a tatabányai földrajztanár, rejtély mi történt Róberttel

borsonline.hu

Erre nem számítottunk: Ez jön fagy után hétvégén

origo.hu

Elszabadult a pokol a behavazott utcán, a hólapátoló férfi reakciója eszméletlen volt