Aktuális

Ördögváros, a hét új világcsoda egyike

Bors

Létrehozva: 2014.06.29.

Tíz éve sincs annak, hogy a világ felfedezte magának a természet hét új csodájának egyikét, a hazánkhoz viszonylag közeli Ördögvárost, a 202 kőoszlop alkotta, lenyűgöző evolúciós emlékművet.

Noha a hely már ötvenöt éve természetvédelmi terület, a Nis városától kilencven kilométerre, a Radan hegységben, hatszáz méter magasban levő monumentális kőoszlop-képződményről 2008-ig csak Szerbiában tudtak.

Akkor azonban az Ördögváros bekerült a világ hét új csodájának jegyzékébe, s azóta folyamatosan, évente tízezres nagyságrendben nő az oda zarándoklók száma. A két-tizenöt méter magas és fél-három méter átmérőjű kétszázkét kőoszlop két sorban pompázik. A természet furcsa játéka folytán a bal oldali, Ördögároknak nevezett sorban, és a jobb oldali Pokoli árok alléban is százegy oszlop áll időtlen idők óta.

A legenda szerint a „város” az isteni oltalom teremtménye. Mint mesélik, miután az ördögöt zavarni kezdte az ottani emberek idillikusan békés élete, keserűvízforrást fakasztott az ördög vizéből. Hatására a helyiek megfeledkeztek a rokoni kapcsolatokról, és testvérek kezdtek házasodni egymással. A hely tündére nem tudta ezt megakadályozni, ezért isteni segítséget kért és kapott: a teremtő sziklává változatta a lakodalmazókat. Ebből lett az Ördögváros.

A tudományos magyarázat persze ennél jóval prózaibb: az ember az oka mindennek. Amikor ugyanis a távoli ősök megjelentek, pusztítani kezdték a vulkanikus talaj dús növényzetét, s az ennek nyomán alázúduló víz áradata mosott el minden útjába esőt, kivéve a legkeményebb sziklákat, amelyek oszlop formájában maradtak meg nehezékként a mélyebb termékeny talaj védelmében. Nagy esők idején a vizek azóta is tarolnak, az oszlopok pedig ellenállnak.

A természet gigantikus csatájának eredménye azonban egy kicsit kísérteties ugyan, de mégis lenyűgöző látvány. Legnagyobb természeti kincse azonban két – egyébként ihatatlan – forrásvize. Az egyik az Ördögforrás jéghideg vize, mely az ördögárokból csobog, s melynek extrém keserűsége, ásványi anyagokban való gazdagsága páratlan. A másik a Vörös forrás, amely színét a hatalmas vastartalomból nyeri. A szakemberek szerint mindkét forrás gyógyhatása egyedülálló a világon.

Ezt 2008 óta már ezrek tapasztalhatták meg. A kevés, de makkegészséges helyi lakos azt tanácsolja, naponta megmosdani benne, a szemet öblíteni és a test fájó pontjait bedörzsölni vele áldásos az egészségre. 

Olyan, mint Coloradóban

A szerbiai világcsodához hasonló képződmény található az Alpokban is, de közel sem akkora területen - hatvannégy hektár – és olyan látványos tömegben, mint Nis közelében. A természetjárók szerint az egyetlen ehhez fogható kőoszloppark az Istenek kertje az Egyesült Államokbeli Colorado Springs közelében.

Az Ördögváros azonban nekünk jóval közelebbi hely (Belgrádtól 280 kilométer, jórészt autópályán is megközelíthető), arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb. Aki pedig már eljutott Nisből a kőcsoda közelében lévő Lebane nevű kisvárosba, annak tanácsos hegymászó csapásokon megközelíteni a helyet, páratlan élményt szerezve magának és útitársainak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek