Aktuális

Orbán testőrök nélkül indul a veszélyes útra

Bors

Létrehozva: 2014.06.19.

A Bors információi szerint Orbán Viktor kormányfő semmilyen biztosítást nem visz magával Brazíliába, azaz testőrök nélkül utazik a világbajnokságnak helyszínt adó, nem jó közbiztonságú országba. A szakértő szerint ebben nincs semmi különös. A világ politikusai a vb-re figyelnek.

Nem aggódja túl a világbajnokságot Orbán Viktor. Habár a torna már javában tart, a magyar miniszterelnök csak júliusban utazik ki Brazíliába. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az elődöntőkre és a döntőre is meghívta a kormányfőt, de Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője korábban elárulta: az elődöntőkre csak akkor utazik ki Orbán, ha ideje engedi.

A költségeket maga állja (például a menetrend szerinti gépre szóló repjegyet), de természetesen ilyenkor is felmerül, hogy ezen felül kik utaznak majd a kormányfővel? Ahogy lenni szokott: Magyarországon és egyéb hivatalos utakon – főleg Európába – a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei árnyékként követik a miniszterelnököt, és minden lépését figyelik.

Nos, úgy néz ki, a köztudottan katasztrofális közbiztonsággal rendelkező Brazíliába viszont egyetlen TEK-es sem megy majd vele.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ez annyira nem meglepő. – Ha egy miniszterelnök magánlátogatásra érkezik egy külföldi országba, akkor a Külügyminisztérium felveszi az adott állammal a kapcsolatot, és szóba kerül ilyenkor a biztonság is. Amennyiben a fogadó fél el tudja látni megfelelően a védelmet, akkor nem kell vinni saját testőrt. Így is megkapja a kiemelt figyelmet a politikus, habár ez elsősorban arra vonatkozik, hogy időben és gond nélkül odaérjen az eseményekre. Brazília most fel van készülve a külföldi vezetők fogadására, ezért biztosak lehetünk abban, hogy Orbán Viktor sem lesz veszélyben – mondta a szakértő.

Pedig Brazíliában, még a világhírű Copacabana környékén is könnyen megállíthatják fegyveres rablók az embert, a zsebtolvajokról már nem is beszélve. A kormányfőnek tehát jó lesz vigyáznia. Kérdéseinket elküldtük ezzel kapcsolatban a TEK-nek, de eddig nem kaptunk választ.

Közben egyébként sorra hódolnak be a világ vezető politikusai a focinak. Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő is szurkolóvá vált, Angela Merkel német kancellár pedig a helyszínen izgulta végig a Németország– Portugália mérkőzést, ami igen nagy botrányt váltott ki Berlinben. Merkel ugyanis a német légierő legnagyobb gépét vette igénybe az utazáshoz.

Az Airbus–A340 142 személyes lenne elvileg, de az egész repülőn csak Merkelt és négy politikustársát reptették el Brazíliába, nem kis költséggel. A Bild szerint azért kellett ezt a gépet bevetni, mert az Airbus tankolás nélkül képes megtenni az utat, csökkentve a biztonsági kockázatot. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek