Aktuális

Rákot okoznak a takarékos izzók?

Balajti Péter

Létrehozva: 2014.05.14.

Vaksággal és bőrrákkal riogat két nemzetközi orvosszaktekintély, akik az egészségük védelmében visszatértek a hagyományos izzókhoz. A Világítástechnika Társaság hazai elnöke nyugtat.

Energiatakarékos izzók helyett visszatért a hagyományos villanykörtéhez John Marshall, Nagy-Britannia szemészprofesszora és John Hawk bőrgyógyász-szaktekintély. Hawk a Daily Mail című napilapnak nyilatkozta, hogy a leégéshez hasonló bőrbetegségeket, a hámréteg korai öregedését, s akár rákot is okozhatnak az energiatakarékos izzókból érkező UV-sugarak.

– Az energiatakarékos fényforrások ultraibolya fénye a Nap sugárzásához hasonló, s az UV-sugárzás időtartama összeadódik – figyelmeztet. – Az UV felgyorsítja a szem öregedését is, szürkehályoghoz, illetve retinasérüléshez vezethet, ami leginkább a 60 és 80 év közöttieket veszélyezteti – teszi hozzá Marshall professzor.

Megkerestük az ügyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, ám ők nem végeztek ilyen típusú vizsgálatokat. Nagy János, a Világítástechnika Társaság elnöke is külföldi kutatásokra hivatkozva igyekszik elejét venni az aggodalmaknak: – A kompakt fénycsövek által kibocsátott csekély UVA- és UVB-sugárzás értéke jóval a vásárlók védelmét biztosító határérték alatt marad, ezért a kompakt fénycsövek által kibocsátott ultraibolya fény nem jelent kockázatot.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője így vélekedik: – A kétes eredetű energiatakarékos izzóknál még ma is előfordulhat, hogy nem megfelelő az UV-sugárzást gátló védőréteg. – Azt mondom, az energiatakarékosság jó út, ám a gyártók és a hatóság részéről elvárható a folyamatos ellenőrzés, vizsgálat és garancia – magyarázza Simon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek