Minden nap kell hús a gyerekeknek a menzán

pénz
PUBLIKÁLÁS: 2014. május 06. 12:00
Búcsút mondhatnak a só- és cukortartónak, a Turista felvágottnak és társainak az iskolai menzákon, sőt a cukros ivólének is. Viszont mindennap kapnak majd húst, zöldséget, gyümölcsöt és tejet a diákok. Rendelet már van, kérdés, napi 300 forintból mire futja.
Hunyadi Áron

Mindenre kiterjedően, pontosan szabályozza rendeletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a közétkeztetést. Nemcsak az ételek mennyiségét, típusát, fajtáját, zsír- és kalóriatartalmát írja elő, de még azt is, hogy nem lehet az asztalon só és cukor. – Eddig is volt közétkeztetéssel kapcsolatos ajánlás, ez most már kötelező. Többéves folyamat végére tettünk pontot. A közétkeztetők többsége egyébként már korábban is eszerint járt el – indokolta a Borsnak a szigort Horváth Ildikó főosztályvezető. Vége az iskolai menzákon a kenyérlevesnek, a bundáskenyérnek, a kenyérkockával tálalt tejlevesnek.

A közétkeztetők információink szerint leginkább a só mennyiségének csökkentését, a kötelezően előírt tej- és zöldségadagok meghatározását vitatták, illetve azt, hogy el kell felejteniük olyan hagyományos magyar termékeket, mint a kolbász, a felvágottak és a szalámik. – A feldolgozott termékeknél 23, a húsoknál 30 szá­-zalék lehet a maximális zsírtartalom – magyarázta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára.

Szöllősi szerint főleg a Turista felvágottakat érinti a rendelet, mert jó minőségű szalámit eddig se kaptak a gyerekek. No, nem a zsírtartalma, hanem az ára miatt. Ez utóbbi most is érzékeny pont, hiszen az iskolai menzákon napi 300-400 forintból kell kihozni a menüt. A legtöbb iskolában ennyit fizet a szülő, ez a nyersanyag ára, a többit az önkormányzat állja.

– Nem lesz drágább a menza – szögezi le Horváth Ildikó. A minisztérium illetékese állítja: az eddigi tapasztalatok szerint az étel minősége és a ráköltött pénz között nincs összefüggés. – A vizsgálataink azt mutatták, hogy kis ráfordítással is lehet jó, egészséges és bőséges ételt adni a gyerekeknek, és drágábban is készülhet pocsék eledel.

Henter Izabella dietetikus nehezen tudja elképzelni, hogy olcsón ki lehet hozni az egészséges menüt.  – Szigorú a szabályozás, nehéz lesz betartani, de üdvözlendő lépés, ugyanis a gyerekek harmada duci. Mindenben van só, miért kéne még tenni bele? – ért egyet azzal, hogy nem sózhatnak a gyerekek.

Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója is úgy véli: ennyi pénzből lehetetlenség három fogást kihozni, ráadásul a rendelet túl korlátozó. – Ez egy étkezési falanszter – fogalmaz. – Elavult tudományon alapul, ugyanis például a zsír- vagy kalóriatartalom nem fejezi ki az ételek minőségét. Sokkal fontosabb, hogyan termesztették az alapanyagot, tartották az állatot. 

Egy biztos: a gyerekek többsége nem rajong a reformkonyháért, hiszen otthon is egészségtelenül étkezik. Márpedig övék a végső szó. – Kakaós csiga, csipsz és kóla – sorolja egy általános iskolai dolgozó, mit kérnek a gyerekek. – Ha olyan ebéd van, amit nem szeretnek, otthagyják.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.