Aktuális

Tűzoltók mentik a bajba jutott állatokat

Gergály Judith

Létrehozva: 2014.04.08.

Gyakran riasztják a tűzoltókat háziállatok vagy rossz útra tévedt, vadon élő jószágok megmentéséhez. Leggyakrabban csatornába pottyant kutyusokhoz és fa tetején ragadt cicákhoz hívják segítségül a lánglovagokat, de előfordulnak különleges esetek is.

A szomszéd tetőig jutott a gólya

Járókelők riasztották a tűzoltókat, mert egy gólya beszorult egy baracskai épület tetőszerkezetébe. A tűzoltók létra és mentőkötél segítségével kiszabadították a fennakadt madarat. Ezzel még nem ért véget a kaland, az érdi kollégáiktól kölcsönkért emelődaru segítségével vissza kellett helyezni a fészekbe. Az állaton egy karcolás sem esett, de egyik ideig nem mozdult ki a fészkéből.

Aknába pottyant a póni

Félrelépett pónilóért küzdöttek a szentendrei hivatásos tűzoltók tavaly október végén. A szerencsétlenül járt állat egy másfél méter mély aknába zuhant, ahonnan az egység mentőkötelek, hevederek és kézi erő segítségével emelte ki. A mentés alatt végig volt egy állatorvos a helyszínen, aki az állatnak nyugtatót adott, majd a kiemelés után megvizsgálta, és megállapította, hogy a pónilónak az ijedtségen kívül más baja nem esett.

Elsodorta a víz az őzet

A katasztrófavédelem segítségét kérték egy ártéren rekedt őz mentésében tavaly június 8-án, Rácalmáson. A Sirály utcai zártkerti ingatlanokba betört az áradó Duna, és az őzbak nem tudott kimenni. Az állatot a vadásztársaság segítségével a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók befogták, majd csónakkal kimentették az ártérről. Egy száraz részen szabadon engedték.

Szarvas alatt szakadt be a jég

Emlékezetes eset a kaposvári tűzoltók számára, amikor tavaly télen beszakadt a gálosfai halastó vékony jege a parttól hét méterre egy szarvas alatt. A mentőegységek kiérkezésekor a szarvas két mellső lába volt a jeges vízben. A riadt állatot tömlő és dugólétra segítségével húzta ki egy tűzoltó, akit társai a partról kötéllel biztosítottak. Ezután a szarvast a közeli erdő szélére vitték, és ott szabadon engedték.

Kútba esett a kiskutya

Tabon összeszaladt egy kisváros, mert egy nyolc méter mély kútba esett egy elkóborolt kölyökkutya. A kútban harminc centi víz volt, ezért minden perc számított. A helyi önkormányzati tűzoltó társai segítségével mentőkötélen leereszkedett a kút aljára. Megnyugtatta a rémült állatot, majd felszínre hozta. A kutyus az esés során könnyebb sérüléseket szenvedett, a körmei beszakadtak, de túlélte a kalandot.

Aknába zuhant a ló

Három méter mély betonaknába zuhant egy ló tavaly március 23-án, egy tanyán, Kálóz közelében. Az állat a szűk aknából, amiben víz is volt, nem tudott volna kijönni, ezért a katasztrófavédelem segítségét kérték. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók a lóra egy pokrócot terítettek, majd a Székesfehérvárról érkezett daruval kiemelték az aknából. Pár perc pihenés után az állat felállt, majd egy közeli istállóba vezették. A mentés során a helyszínen egy állatorvos folyamatosan figyelemmel kísérte a ló állapotát, de orvosi ellátásra nem volt szükség.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek