A számítógép előtt görnyedve, sietve lapátoljuk be az otthonról hozott ebédünket a munkahelyünkön – egy felmérés szerint az irodában dolgozó magyarok többsége így ebédel. Pedig legalább 30 perc nyugalomra lenne szükség ebédnél.
A profession.hu 2400 embert kérdezett meg, az eredmény lesújtó: 40 százalék nem tart ebédszünetet, 80 százalék otthonról viszi az ételét, alig hat százalékuknak van elég ideje és pénze, hogy kifőzdében vagy étteremben egyen. Persze a többség nem jószántából hagyja ki az ebédet.
– A munkahely elvesztése olyan fenyegető veszély, hogy már enni sem merünk nyugodtan. Hivatalosan mindenhol van ebédidő, de a teljesítménykényszer miatt ezt sokszor nem használják ki – mondta a Borsnak Vásárhelyi Mária szociológus, aki úgy véli: Magyarországon 2010 óta, az új munkatörvénykönyv miatt megszűnt a munkavállalók érdekvédelme. Modernkori rabszolgák lettünk. Hasonló a véleménye a munkapszichológusnak is.
– 8, 10, 12 órákat dolgozik a többség, ennyi időn át nem lehet folyamatosan száz százalékon teljesíteni, kellenek a pihenőidők. A stresszmentes étkezés nyugodttá tesz, utána jobb a teljesítmény – magyarázza Klein Sándor.
Nem véletlen, hogy a skandináv államokban és Nyugat-Európában más a modell. A jó hangulatú, közös ebédek javítják a munkatársak közti viszonyt is. A legideálisabb az egyórás ebédidő, amiből minimum húsz percet kellene csak az étkezésre fordítani.
– Az emésztés a szájban kezdődik, ezért fontos hogy legalább 20-30 percet csak az evésre fordítsunk, nyugodtan, nem kapkodva. Inkább zöldségtartalmú ételeket fogyasszunk, naponta 50-80 deka zöldség és gyümölcs kell a szervezetnek – tanácsolja Kisa Judit dietetikus.
Vihetjük otthonról az ebédet, az a fontos, hogy találjunk megfelelő helyet az elfogyasztására. Ha a munkahelyen nincs lehetőség, ne maradjunk a számítógép előtt, menjünk ki egy parkba, üljünk kicsit a napon, és utána sétáljunk egy keveset!
Deák László: – 25-30 perc ebédidőm van. Vidéki vagyok, és hét végén otthonról hozok fel kaját, amihez délben csak valamilyen pékárut veszek. Amikor elfogy a tartalék, leugrom az egyik utcai gyorsbüfébe például gyrosért. Azt becsomagoltatom, és fent eszem meg.
Farkas Fanni: – Nem jut idő a munkahelyemen az ebédre. Ha a holtponton átlendülök, akkor már nem is vagyok éhes. Nincs megállás, folyamatosan jönnek a vendégek a fodrászatunkba.
Fegyveres Judit: – Átálltam a paleo étrendre, otthonról viszem be az ebédemet egy edényben, ez egy szatyorban elfér, és bent mikróban megmelegítem.
Zs. Tóth Andrea: – Nem szívesen megyek messze a munkahelyemtől, de szerencsére házon belül van egy étterem, ha tudok, itt eszem.
Több száz hotel vezette be Németországban az óradíjat a szerelmi légyottok miatt. Egy müncheni szálloda tulajdonosa szerint a legnagyobb forgalmuk a hivatalok, irodák ebédidejében volt. A hotelek óránként hétezer forintnyi eurót kérnek egy szobáért.
A dánok többsége az otthonról hozott ételcsomagot választja. Vajas rozskenyeret felvágottal, tojással vagy zsírral, májpástétommal. Ezeknek aztán persze különféle feldúsított változatai is léteznek heringsalátával, füstölt heringgel vagy lazaccal, majonézzel, zöldséggel. Ebédnél megengedett az alkohol is.
Új hóbort terjed Svédországban: az ebédidődiszkó, vagyis az ebédszünetekben táncolni mennek. Ezekben a diszkókban a buli déltől egyig tart. Szeszes ital nincs, és munkáról tilos beszélni. A belépőjegyhez szendvics, gyümölcs és víz jár, amit a táncparketten is elfogyaszthatnak.
Franciaországban az ebéd hossza egy óra. Ezt mindig pontosan betartják, mert ez az idő alkalmas a szociális kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére. Másrészt így meg tudják beszélni a kollégák a projektötleteket. Számukra az ebédidő nem elveszett idő, ugyanakkor lassan, komótosan esznek.
Az USA-ban az irodai dolgozók 62 százaléka nem használja az ebédidőt arra, hogy szusszanjon egyet és jóllakjon. Ez amerikai hagyomány, régen csak az igazán hatalmasoknak járt ebédidő. A dolgozók ma is stresszben költik el az ebédet, igénytelenül, a klaviatúra előtt.
A spanyolokra sokan irigykedhetnek. Minimum kétórás az ebédszünet, ez egyben a szieszta ideje is, amit szigorúan betartanak. A munkaidőt legalább három, félórás kávé- és cigiszünet szakítja meg. Alapszabály, hogy ezekre mindig kell időt szánni.