Aktuális

Menő: csempét hajtogat a magyar fiú - fotókkal

Balajti Péter

2014. április 25. péntek 12:00

Pofonegyszerűnek tűnő, mégis hihetetlenül látványos megoldással rukkolt elő Hukaya Simon. A magyar anya és japán apa gyermeke különleges, gyűrt és kiterített papíron alapuló formaterveivel puha hatásúvá varázsolta a hideg-rideg betont.

Kudarcból is születhet siker – erre példa a magyar és japán szülők gyermekeként született Hukaya Simon formabontó csempeötlete. Az ifjú tervező két évtizednyi tanulás után tért haza a Távol-Keletről, hogy Magyarországon mélyüljön el a formatervezésben.

– Az akkori tanárommal egy új elképzelésen dolgoztam, aminek a papírmodellje túl bonyolultra sikerült, így elkeseredésemben kihajtogattam. Ekkor döbbentünk rá, hogy a meghajtott és kiterített papír mennyire látványosan töri meg a fényt. A felfedezést ötletelés követte – emlékszik vissza Simon, aki ösztöndíjat nyert a Puha Poligon fantázianevű formatervével.

– Pont ebben az időben talált meg egy építész barátom, hogy a felújítás-ra váró fürdőszobájához készítsek csempét beton­ból. Furcsálltam az ötletet, hiszen egy hideg anyagról van szó, ám a végeredmény meglepett. A gyűrött plasztikájú felület megvilágítva meleg és puha hatásúnak tűnik – mesél újabb felfedezéséről Simon, aki azóta 86-féle térhatású csempét álmodott meg, amit a lámpától a székig számos használati tárgyba is át akar ültetni. – Az ötlet egyszerűnek tűnik, a megvalósítás viszont bonyolult.

Papírt hajtogatok, számolok, méricskélek, számítógéppel modellezek, s a végeredményt kézműves módon magam készítem el – avat be a részletekbe. – Bár a 4-es metró állomásburkolatairól lemaradtam, ha lesz 5-ös, megpályázom. A dizájnom vonzza a szakmai érdeklődőket, de eltökéltem, ha elárasztanának a külföldi megrendelések, akkor is itt maradok. Ide kötnek a barátaim, a barátnőm, s nem utolsósorban az itteni iskolának köszönhetem a sikeremet. Tartozom ennyivel Magyarországnak.

További cikkek

Borzalmas

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Ez is érdekelhet

mindmegette.hu

A pszichológus elárulta, miért nem tartjuk be az újévi fogadalmainkat!

magyarnemzet.hu

Megalapozott a gyanú, hogy V. Naszályi Márta közokirat-hamisítást követett el

beol.hu

Nem zárta be a gyomaendrődi tulajdonos a kaput, idős nőre támadtak a kiszökött pitbullok

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

mindmegette.hu

9 egyszerű sajtos-csirkés tészta, amiből garantált a repeta

vg.hu

Világrekorder híd épül Sátoraljaújhelyen

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

nemzetisport.hu

Olasz Kupa: a sírból jött vissza az Inter, ott van a nyolc között

borsonline.hu

Hat évvel korábban ugyanazért hagyta el vőlegényét Kulcsár Edina, mint most Csutit

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó