Aktuális

A Nemzeti Múzeumba kerül Orbán hátizsákja

F. A.

2014. április 11. péntek 08:25

Horthy Miklós, Kádár János és Göncz Árpád sorába lépett Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyanis felajánlott egy személyes tárgyat a Nemzeti Múzeumnak: nem mást, mint ikonikus hátizsákját.

Ennyi. Nyolc évig bírta a magyar politikai élet egyik legmegbízhatóbb „bútordarabja”. Orbán Viktor ugyanis végleg búcsút mondott egyik kedvenc tárgyának: lecserélte hátizsákját.

A cseréről fotót töltött fel a Facebookra. A táska egy korszak végét is jelenti, hiszen majd’ minden komolyabb tárgyaláson elkísérte a miniszterelnököt. A hátizsákot eredetileg még 2006-ban, a németországi focivébén vette Orbán a fiának, Gáspárnak, de miután a saját aktatáskája elszakadt, elcsaklizta azt.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk: mi lett a régi hátizsákkal? Megkapta-e Orbán Gáspár? A válasz ennél is meglepőbb. – A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb korral foglalkozó munkatársai már korábban kértek személyes tárgyat a miniszterelnök úrtól, aki így a régi táskáját örömmel adta át – volt olvasható a válaszlevélben.

A hátizsákot várhatóan a napokban kapja meg a Történeti Tár, amely minden újkori politikustól gyűjt be személyes tárgyakat. Horthy Miklóstól, Rákosi Mátyáson át Kádár Jánosig rengeteg tárgy található, de adott személyes dolgot Gyurcsány Ferenc, Göncz Árpád, Sólyom László és Mádl Ferenc özvegye is. – Minden meghatározó politikustól szeretnénk tárgyakat, jelenleg hatezres a gyűjtemény. Ez elsősorban archívum, amelyből 20–30 év múlva kiváló kiállítást lehet rendezni – mondta a Borsnak Gál Vilmos, a Történeti Tár főmuzeológusa.

– Hogy egy személyes tárgynak mekkora értéke van, azt sokkal inkább történelmileg kell mérni, és nem anyagilag vagy minőségileg. Egy miniszterelnöki hátizsák, amelyet évekig használt, meglehetősen becses műtárgy – tette hozzá Gál Vilmos.

Vette az új vb-táskát

Orbán Viktor új táskája nem esett messze elődjétől, hiszen ezúttal is egy futball-világbajnoksággal kapcsolatos hátizsákról van szó: az idei brazíliai vébé színei és kabalaállata, egy tatu díszíti. Az már más kérdés, hogy az előző visszafogott színeivel ellentétben az új táska rikító zöldben pompázik. Az új szerzeményt nem ajándékba kapta, rendelte Brazíliából. 65 brazil realba, azaz körülbelül 6500 forintba került.

Horthy pisztolya, Gyurcsány tolla

Az archívumban szépen gyűlnek a tárgyak. Horthy Miklósnak pisztolya, szemüvege és egyenruhája, Rákosi Mátyásnak születésnapi ajándékai, Kádár Jánosnak pedig a sakk-készlete is a múzumnál van. A volt főtitkár hagyatéka egymagában közel ezer darabot számlál. De Mádl Ferenc kedvenc öltönye és Sólyom László írókészlete is ide került.

Horthy Miklós díszegyenruhája is a kollekció részévé vált 

Gyurcsány Ferenc azt a tollat adta át, amivel a Lisszaboni Szerződést írta alá. Demszky Gábor egyik kabátja is múzeumi tárgy egy másik intézményben: a Budapesti Történeti Múzeumban található egy felöltôje. Ezt akkor viselte, amikor beszéde közben megdobálták tojással 2008. március 15-én. 

További cikkek

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Ez is érdekelhet

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek nyugodt éve lesz, végre jön a megérdemelt pihenés

origo.hu

Így nézett szembe a halállal az ír terrorista

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

Fehérvár: ukrán középpályás érkezik a Dinamo Kijevtől

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

life.hu

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

ripost.hu

Nagyon odatette: kemény posztot írt Djokovics kapcsán a magyar orvos

origo.hu

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája