Aktuális

Ukrán krízis: Kárpátalja fél, de elszánt

Bencze Brigitta

2014. március 6. csütörtök 12:00

Vihar előtti csend uralja Ukrajnát. Kárpátalján látszólag nyugodtan folyik az élet, de az emberek csoportokba verődve sutyorognak, félnek, tömegek tolonganak a vízumirodák előtt. Az önkéntes toborzó irodákban egymást érik a jelentkezők. Meg akarják védeni a hazájukat.

Fiatal határőr enged át minket a beregsurányi határátkelőn. Egyenruhája hajtókájában ukrán zászló bújik meg. Éppen azt figyeli, ahogyan egy család bőröndjét húzva, hangosan vitatkozva vonul át a határ magyar, a szemükben biztonságot jelentő oldalára. Arcán és társaién is nyomot hagyott már a feszültség. Szemük karikás, arcuk nyúzott.

– Tizennyolc órás műszakokban vagyunk készenlétben. Folyamatosan járőrözünk – meséli egy fiatal határőr. – Próbálunk úgy csinálni, mintha minden rendben lenne, cserébe az emberek is nyugodtak. De senki nem ostoba, feszültek, mint mi. Mit tagadjam: félünk. Próbáljuk elviccelni, de nem megy. Sokan összecsomagolt bőröndökkel várják a fejleményeket. Tartanak attól, hogy be kell vonulniuk. Mindenki ugrásra készen várja, mikor telik be a pohár, ez a feszültség már elviselhetetlen –panaszolja az őr.

A városokban szürke az ég, eső szemerkél. Édesanyák csacsogva tolják a babakocsit, gyerekek tartanak haza az iskolából. A felszín alatt azonban ott a feszültség, amelyről a fiatal őr beszélt: véletlenszerűen tűnnek fel a járőrök, egy-egy határőr sétálgat, az emberek csoportokba verődve sugdolóznak. A kávézókból harsognak a krími helyzet hírei.

– Szerencsére itt nincs baj, de mi is érezzük: ez csak vihar előtti csend – mondja egy csapi férfi. Az ő kabátján is ott az ukrán szalagocska. A városban csakúgy, mint sok ukrán településen, pár napja ledöntötték az utolsó Lenin-szobrot, egy nyugdíjasotthon előtt. Most nyugalom van. Nem úgy, mint Beregszászon, ahol egy épület előtt tolongó embereket látni. Ez a magyar konzulátus, ide lehet vízumért fordulni. Egyenruhás tart rendet, hívja be egymás után a fényképes kérelmet szorongató magyarokat.

A beregszászi magyar konzulátus előtt sorban állnak a vízumért 

– Én vettem rá édesanyámat, hogy folyamodjon kettős állampolgárságért, mert nagyon féltem ôt – mondja egy lány. – Magyar állampolgár vagyok, és azt szeretném, hogy anyukámnak is szabad átjárása legyen a határon. Egyszer a családunkat már szétszakította a háború, nem akarom, hogy ez még egyszer megtörténjen!

Egy fiatal azt mondja: volt már sorkatona, de inkább megszökik, mintsem bevonuljon.

– Nem vívom meg más háborúját. Tartok attól, hogy a helyzet élesre fordul, bármi megeshet. A legtöbben össze vagyunk pakolva, indulásra készen állunk. Ha olyan lesz a helyzet, azonnal átmegyek Magyarországra. Ez nem az én háborúm! - szögezi le. Izsoszki György egy barátját kísérte el a vízumirodába.

– Ami itt történik, az szinte hihetetlen, folyamatosan követjük az eseményeket. Munkácsi vagyok, a családommal együtt többnyelvű. Hiába mondják, hogy Putyin kivonja a csapatait, látjuk, hogy ez nem igaz, nem rendelte vissza őket. Így a helyzet továbbra is feszült. Pedig mi egyet akarunk: békét. Egyre többen állnak önkéntesnek, biztos, hogy az ukránok nem fogják megadni magukat. Nyílt titok: az egyik krími kaszárnyának pénzt ajánlottak, hogy vonuljanak ki, de nem voltak hajlandóak. Sok a hazafias érzelmű ember. A baj az, hogy nincs pénze a hadseregnek – csóválja fejét. A kárpátaljaiakban a dac és a hazafiasság erősebb, mint a félelem.

Az autósoknak ukrán és uniós zászlókat osztogatnak

– Ülök az internet előtt, és látom, mi folyik ebben az országban és a világban. Én csak békét szeretnék, de ez feldühít, olyannyira, hogy jelentkeztem önkéntesnek. Úgy érzem, így talán tudok valamit adni ennek az országnak, amit annyira szeretek. Bár sorkatona nem voltam, a védekezésnél hasznomat veszik – mondja elszántan Alexander Tiborovics Varga. A munkácsi alezredestől megtudjuk, aznap százan jelentkeztek önkéntes szolgálatra.

– Gyűlnek az emberek. Nincs behívás, csak összeírjuk, kik vehetők állományba, milyen pozícióra alkalmasak. Sok sorkatona nem akar harcolni: ők elbújnak vagy próbálnak átmenekülni a határon, de a többség jelentkezik. Akik nem voltak katonák, speciális képzést kapnak, és ha éles a helyzet, a védekezésnél lesz szükség rájuk – magyarázza az alezredes.

Munkács is csöndes.

– Pár napja volt felvonulás, mi békét szeretnénk – szögezi le Lengyel Zoltán polgármester. – Tőlünk is sokan vonulnak be önkéntesnek. A páncélszekrényemben fekszik egy boríték, ebben van egy parancs. Ezt akkor kell kiadnom az itteni katonaságnak, ha megtörténik a baj. Csak én adhatom ki – mutatja.
Ungváron már csak romok és egy hatalmas emlékfal emlékeztet arra: pár napja a most csendes főtéren még barikádok tucatja állt, tüntetők százai rázták kiabálva az öklüket. Azóta a Janukovics-párti polgármestert leváltották, most nincs feje a városnak.

– A rendőrök kivonultak, a diákok a tetőn szavaltak, az ablakokat betörték, átvették a helyet. Azóta sem polgármesterünk, sem rektorunk, hiszen őt is leváltották. Zavaros idők ezek – szögezi le az egyetem professzora, Zoltán.

Egy kávézóban Putyin beszédét hallgatják, először értetlenül, majd felháborodva, később kiabálva, egymás szavába vágva. A beszéd még elszántabbá teszi őket.
– Lehet, hogy nagyobbak, de az biztos: nem fog sikerülni neki. Kitartunk, annyi szent! – kiabálják.

Nyugodt nap volt a Krímben

Ukrajna keleti részén tovább folytatódott a diplomáciai üzengetés, és a katonai mozgolódás sem ért még véget. Kijev több egységet is küldött a határra, miközben az oroszok elfoglaltak egy rakétabázist. Egy ukrán hadihajót is megpróbáltak megkaparintani, de ez végül nem sikerült.

Kárpátalján múlt éjjel hátba szúrták Ungvár megbízott polgármesterét, Viktor Scsadejt. A politikus súlyosan megsérült, de nincs életveszélyben. 

További cikkek

Tragédia

Holtan esett össze az iskolában a hetedikes diák

Felvétel

Hűtlen pasiját akarta lebuktatni, szörnyű titkot fedezett fel

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

life.hu

Vége! Többé soha nem láthatjuk együtt Kiszel Tündét és lányát

mandiner.hu

„Belebetegszem a tehetetlenségbe” – Így panaszkodnak az ország sorsáról liberális hírességek (videó)

sonline.hu

A parkban rugdosta meg barátnőjét egy segesdi fiatal

origo.hu

Életveszélyes állatok lepték el az ausztrál partokat

nemzetisport.hu

PL: a 94. percben még a Leicester vezetett, végül a Tottenham nyert

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

nemzetisport.hu

Női kézi: rejtett kamerákat találtak egy német csapat öltözőjében

szon.hu

Pikáns jelenet - melltartóban táncol Barbi (videó)

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a szárnyaló Montenegró a horvátokat is elpáholta

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda