A genetikailag módosított növények térnyerése ellen harcol a magyar állam. A szakértők szerint hatással lehetnek betegségek – mint például a rák – kialakulására is.
Néhány évvel ezelőtt a génsebészetet még csak a sci-fik egyik állandó elemeként ismerhette a világ. Mára azonban a tudomány és a technológia odáig fejlődött, hogy játszi könnyedséggel ültetnek be idegen géneket különböző növényekbe. Ezeket hívják GMO-nak, azaz genetikailag módosított organizmusoknak.
Nem vizsgálták a GMO emberre káros hatásait
A modern tudomány egyes képviselői ebben látják a túlnépesedésből és globális méretű elszegényedésből adódó éhezés megoldását. Hiszen egy kis „génsakkozással” egyszerűen létrehozhatnak olyan növényeket, melyek könnyedén megteremnek a legszárazabb éghajlati övben, s ellenállnak a kártevőknek is. Egy dolgot azonban figyelmen kívül hagytak: nem vizsgálták ki a genetikai módosítás lehetséges veszélyeit és a hosszú távú hatásait.
– Nincsenek megfelelő információink arról, hogy a táplálékban lévő GMO-k hogyan hatnak a rák, az allergia és más betegségek kialakulására, a szaporodásra, a hormonrendszerre. Egyre több tudományos cikk tárja fel a módosítás káros egészségügyi és környezeti hatásait, például patkányoknál tumorok kifejlődését, egereknél máj és vesekárosodást, míg méheknél az immunrendszer legyengülését mutatták ki – tudtuk meg Kőrösi Leventétől, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezető-helyettesétől.
Itthon nem kérnek az újfajta tengeriből
Hazai kutatási eredmények is kimutatták, hogy ezek a növények károsan hatottak bizonyos lepkefajokra. A gyomirtó szernek ellenálló módosított növények, s a termesztésük során használt vegyszerek ugyancsak veszélyeztethetik a talaj élővilágát, a vizeink és a levegő tisztaságát is.
– A genetikailag módosított növények termesztésének engedélyezése jelenleg európai uniós hatáskör. Ha egy növényt az EU termesztésre engedélyez, az az unió teljes területére érvényes. Ez ellen jelenleg egyetlen lehetőségünk van védekezni: moratóriumot vezethetünk be a termesztésre, amennyiben új tudományos bizonyítékaink vannak arra, hogy az adott növény káros a környezetre és az egészségre – fejtette ki Kőrösi Levente.
Ezt tette Magyarország mind a MON810-es GM kukorica, mind az Amflora GM burgonya esetében. Csakhogy a független hatásvizsgálatok elvégzését ugyanakkor gátolja, hogy a fajtatulajdonosok nem adnak ehhez vizsgálati alapanyagot.
A Greenpeace is a bevezetés útjába áll
– A megoldás az lenne, hogy a tagállamok maguk dönthessék el, hogy akarnak e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Magyarország évek óta ezért harcol az Európai Unióban, és bár a tagállamok többsége egyértelműen támogatja ezt a megoldást, eddig nem sikerült megállapodásra jutni – tette hozzá a szakember. – A minisztérium mellett számos zöld civil szervezet is harcol a módosított növények ellen, többek között a Greenpeace is ellenzi a génmódosított növények természetbe juttatását.
Az Egyesült Államok és Kanada a két fő termesztő
A genetikai módosítást leggyakrabban a kukoricánál, repcénél, gyapotnál és szójánál alkalmazzák. A legtöbb ilyen növénnyel az Egyesült Államokban, Kanadában és Argentínában találkozni, de Brazília, India, Kína, Paraguay, Uruguay, a Dél-Afrikai Köztársaság és Pakisztán is komoly termelőnek számít. Európában Spanyolországban termesztenek legnagyobb területen GMO-kat, a szomszédos országok közül kis területen Romániában és Szlovákiában.