Rákot is okozhatnak a génmódosított növények

GMO
PUBLIKÁLÁS: 2014. március 05. 08:00
A genetikailag módosított növények térnyerése ellen harcol a magyar állam. A szakértők szerint hatással lehetnek betegségek – mint például a rák – kialakulására is.
Sütő Dániel

Néhány évvel ezelőtt a génsebészetet még csak a sci-fik egyik állandó elemeként ismerhette a világ. Mára azonban a tudomány és a technológia odáig fejlődött, hogy játszi könnyedséggel ültetnek be idegen géneket különböző növényekbe. Ezeket hívják GMO-nak, azaz genetikailag módosított organizmusoknak.

Nem vizsgálták a GMO emberre káros hatásait

A modern tudomány egyes képviselői ebben látják a túlnépesedésből és globális méretű elszegényedésből adódó éhezés megoldását. Hiszen egy kis „génsakkozással” egyszerűen létrehozhatnak olyan növényeket, melyek könnyedén megteremnek a legszárazabb éghajlati övben, s ellenállnak a kártevőknek is. Egy dolgot azonban figyelmen kívül hagytak: nem vizsgálták ki a genetikai módosítás lehetséges veszélyeit és a hosszú távú hatásait.

– Nincsenek megfelelő információink arról, hogy a táplálékban lévő GMO-k hogyan hatnak a rák, az allergia és más betegségek kialakulására, a szaporodásra, a hormonrendszerre. Egyre több tudományos cikk tárja fel a módosítás káros egészségügyi és környezeti hatásait, például patkányoknál tumorok kifejlődését, egereknél máj és vesekárosodást, míg méheknél az immunrendszer legyengülését mutatták ki – tudtuk meg Kőrösi Leventétől, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezető-helyettesétől.

Itthon nem kérnek az újfajta tengeriből

Hazai kutatási eredmények is kimutatták, hogy ezek a növények károsan hatottak bizonyos lepkefajokra. A gyomirtó szernek ellenálló módosított növények, s a termesztésük során használt vegyszerek ugyancsak veszélyeztethetik a talaj élővilágát, a vizeink és a levegő tisztaságát is.

– A genetikailag módosított növények termesztésének engedélyezése jelenleg európai uniós hatáskör. Ha egy növényt az EU termesztésre engedélyez, az az unió teljes területére érvényes. Ez ellen jelenleg egyetlen lehetőségünk van védekezni: moratóriumot vezethetünk be a termesztésre, amennyiben új tudományos bizonyítékaink vannak arra, hogy az adott növény káros a környezetre és az egészségre – fejtette ki Kőrösi Levente.

Ezt tette Magyarország mind a MON810-es GM kukorica, mind az Amflora GM burgonya esetében. Csakhogy a független hatásvizsgálatok elvégzését ugyanakkor gátolja, hogy a fajtatulajdonosok nem adnak ehhez vizsgálati alapanyagot.

A Greenpeace is a bevezetés útjába áll

– A megoldás az lenne, hogy a tagállamok maguk dönthessék el, hogy akarnak e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Magyarország évek óta ezért harcol az Európai Unióban, és bár a tagállamok többsége egyértelműen támogatja ezt a megoldást, eddig nem sikerült megállapodásra jutni – tette hozzá a szakember. – A minisztérium mellett számos zöld civil szervezet is harcol a módosított növények ellen, többek között a Greenpeace is ellenzi a génmódosított növények természetbe juttatását. 

Az Egyesült Államok és Kanada a két fő termesztő

A genetikai módosítást leggyakrabban a kukoricánál, repcénél, gyapotnál és szójánál alkalmazzák. A legtöbb ilyen növénnyel az Egyesült Államokban, Kanadában és Argentínában találkozni, de Brazília, India, Kína, Paraguay, Uruguay, a Dél-Afrikai Köztársaság és Pakisztán is komoly termelőnek számít. Európában Spanyolországban termesztenek legnagyobb területen GMO-kat, a szomszédos országok közül kis területen Romániában és Szlovákiában.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.