Aktuális

Öltözködésben alulmúljuk a világot

Balajti Péter

2014. március 31. hétfő 13:00

Hiába a divatmagazinok és ruhaüzletek tengere. Egy friss hazai kutatás alátámasztotta a huszonhat országot rangsoroló nemzetközi felmérést:a magyarok a legslamposabbak.

Kényelmes legyen, a többi nem számít! – szól az öltözködési alapelv, amivel a Reuters/Ipsos huszonhat országot érintő kutatásában a magyarok a legslamposabbak. Bár a felmérés a munkahelyi viseletet vizsgálta, a magyarok 47 százaléka vallja, hogy hétköznapi szerelésében a leghatékonyabb. Így nem csoda, hogy Magyarországon élnek a legkevesebben, akik munkába elegánsan öltöznek fel: száz honfitársunk közül csupán tizenketten, szemben a 34 százalékos átlaggal.

S hogy mi az általános viselet? Nos, a válaszok alapján hazánk a papucs, illetve szandál és rövidnadrág országa. A „mezítlábas” módira 54 százalék esküszik (a nemzetközi átlag csupán 21 százalék), shortot pedig 46 százalék húz magára, kilencszer többen, mint a indonézek…

A kép nem túl rózsás, a profession.hu 2400 válaszadó naprakész adatai pedig még lehangolóbbak. A felsővezetők harmada figyel csak az elegáns, pozíciójához illő megjelenésre, a munkavállalók 56 százaléka pedig kifejezetten ragaszkodik a hétköznapi ruhájához. A fizikai dolgozók 65 százaléka egyszerűbb, a részmunkaidősök 38 százaléka pedig sportos öltözékben érzi jól magát.

A felmérést végző profession.hu piacelemzője, Páthy-Dencső Blanka azt mondja: a magyarok számára a kényelem és a praktikum az elsődleges, nem teszünk különbséget munkahelyi és munkahelyen kívüli öltözködés között. – Tény, hogy a munkavállalók alig kilenc százaléka kap ruhapénzt, ugyanakkor érdekes, hogy csak ennyien kérnek és fogadnak el öltözködési tanácsot, vagyis tízből kilencen nem. Az viszont örömteli, hogy a megkérdezettek 57 százaléka használ váltócipőt.

Halász Éva divattervező jórészt egyetért a kutatási eredményekkel. – Szürkeségben élünk, ami valahol érthető, hiszen sokáig egy zárt rendszerben léteztünk, amit a nagy szabadságérzet, s ezzel együtt ész nélküli vásárlás követett. Úgy, hogy bizonyos ízléskultúrák nem tudtak kialakulni, így meglepően kevés a követésre méltó példa. Ha pedig alapok nélkül építkezünk, annak könnyen ez lehet a vége… – magyarázza a szakember, aki szerint szerencsére akadnak kivételek.

– A jól öltözöttség titka nem a nagy márkákban, hanem az összehangoltságban, a tisztán tartásban és a ruha valódi viselésében rejlik. Sajnos a lányok még mindig szeretnek közönségesen öltözködni, a kelleténél többet mutatni magukból, azt gondolván, csak így veszik őket észre a férfiak. A teremtés koronái pedig úgy vélik, akkor menők, ha túl lazák, pedig nem – összegez.

Szemes Nóra személyi stylist azt mondja, a nyolcvanas-kilencvenes években még kosztümben és öltönyben jártak munkába, ám miután ez kiment a divatból, nem nagyon jött semmi a helyére. – Az emberek megpróbáltak olyan ruhadarabokat keresni, amik nem annyira elegánsak, mégis megkülönböztetik a hétköznapokat a hétvégéktől. Ezzel együtt egyre lejjebb és lejjebb adtak az igényekből. A férfiak elhagyták az öltönyt, majd a nyakkendőt, a nők a kosztümöt, aztán a szoknyát. Holott ezek nem a divatról szólnak, hanem a stílusról, s kevesen gondolnak bele, hogy az öltözékük már azelőtt beszél róluk, mielőtt megszólalnának.

Nem véletlen a mondás: ha szeretnél előrébb lépni, öltözz úgy, amit a ranglétra eggyel magasabb foka megkövetel! S azt se felejtsük el, hogy az elégedetlen emberek soha nem öltözködnek csinosan. Míg a férfiaknál az érdektelenség, a nőknél az önbizalomhiány is felelős lehet az előnytelen megjelenésért.

A leggyakoribb hibák, amikkel találkozunk

– Sok férfi inkább kényelmes, mint szép lábbelihez rossz minőségű anyagból készült, színben sem őhozzá passzoló vászonnadrágot és inget vesz fel, amik ráadásul legalább egy számmal nagyobbak, bő szabásúak, így szó szerint lógnak rajtuk. A hölgyek sportos cipőhöz vagy olyan ruhát húznak, ami ott lóg és ott feszül, ahol nem kéne vagy egyszerre kivágottba, szűkbe és minibe bújnak. Aki tisztában van a teste arányaival, pontosan tudja, mit érdemes önmagán hangsúlyozni és mit célszerű elrejteni. Igaz, a divatüzletek jelentős részében bő ruhákat kínálnak, amik viszont csak a fiús alkatú hölgyeknek állnak jól.

Kevesen tudják, hogy sok minőségi ruhadarabhoz lehet turkálós üzletekben hozzájutni. Ráadásul sokan összekeverik a márkát a minőséggel. Csinos megjelenést érhetünk el egy elegáns vászonnadrággal, vagy ha mégis farmert húzunk, elegáns cipőt válasszunk mellé.

Csodákra képes a hölgyeknél egy megfelelő blézer, az uraknál pedig egy jól eltalált zakó. Még akkor is, ha tudom, sokan még azt is elképzelhetetlennek tartják, hogy felpróbáljanak egyet. Pedig érdemes, meglátják! – mondja nevetve a személyi stylist.
                      

További cikkek

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Márki-Zay Indiába küldené szemműtétre a magyarokat (videó)

ripost.hu

A szerencse forgandó, de ennek a 3 jegynek idén nem lesz oka panaszra

origo.hu

Jeff Danielsszel olyasmi történt, ami más színésszel sosem

mandiner.hu

Fagyos udvariasság és kevés előrelépés az új német külügyminiszter moszkvai és kijevi útján

szon.hu

Mikrohullámú sütő égett egy nyíregyházi lakásban

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: az EHF elutasította a németek halasztási kérelmét

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda

life.hu

Kulcsár Edina vőlegényével, Mátéval is úgy szakított, mint Csutival

origo.hu

Fontos határidő jár le ma a gyermeket nevelők adó-visszatérítésénél