Egyre több panasz érkezik a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalhoz a menzán felszolgált ételek minősége miatt. Mivel a közbeszerzés leszorította az árakat, a szolgáltatók a legolcsóbban szeretnék kihozni a menüt. Már csak minden második gyermekintézményben van főzőkonyha, a másik fele az ételt messziről kapja.
A több ezer adagot előállító konyhákban az ételek ugyan biztonságosak, megfelelően hőkezeltek, de ízetlenek. – Az ételek egyharmadát nem eszik meg a gyerekek, ez a szemétbe kerül. A szülők emiatt igyekeznek minél kisebb korban kivenni őket a közétkeztetésből. – mondta Zoltai Anna, a vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztály vezetője.
Tavaly 217 menüsort, 800 ételt bíráltak el. Ezek 55 százaléka átlagos volt, 22 százaléka átlag feletti, 7 százaléka kapott kiváló minősítést, 16 százalék viszont ehetetlennek bizonyult. Egy zöldbabfőzelék például kellemetlen illatú, sós, konzervízű, aroma- és fűszerszegény volt, a mellé tálalt húspogácsa pedig állott és rágós. – Sokkal több helyi befejező konyhára lenne szükség, ahol helyi alapanyagokat használhatnának. Hogy ötletet adjunk a főzéshez, közzétesszük a közétkeztetési szakácsverseny döntős csapatainak receptjeit – tette hozzá Zoltai Anna.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.