Aktuális

Bors-teszt: csak az idősek adják át a helyet a terhes nőnek

Hunyadi Áron

2014. március 6. csütörtök 10:42

Átadjuk-e a helyünket a villamoson egy terhes nőnek? – ezt tesztelte a Bors a hetedik hónapban járó Erika segítségével. A tapasztalatok azt mutatják: csak az idősebbek szolidárisak, a fiatalok a mobiljukba temetkeznek.

10.30: A Mester utcánál szállunk fel. Egy idősebb úr kisvártatva át is adja a helyét, a másik oldalon ülő két fiatal srác egyike ekkor kapcsol: az idős úrnak próbálja meg átadni az ő helyét. A Boráros téren szállunk le.

10.38: Ezúttal az ellenkező irányba, a Corvin negyed felé indulunk. Senki sem adja át a helyét: egy középkorú nő félrenéz, két fiatalabb fiú tudomást sem vesz Erikáról, és egy harmadik férfi sem foglalkozik vele.

10.45: A Corvin negyedtől folytatjuk utunkat a Blaha Lujza tér irányába. Két megállót is megyünk, a Rákóczi térig, mire feladjuk: ismét nem találunk udvarias embert. Egy idősebb úr inkább olvas, egy sapkás fiatalember és egy másik férfi sem veszi a lapot.

10.48: A Rákóczi téren ezúttal szerencsénk van: egy férfi rögtön átadja a helyét. – Leülsz? – kérdezi mosolyogva Erikától. A Harminckettesek teréig ülve utazik a kismama.

11.04: Vissza a Blaha felé. Egy sapkás fiú látványosan kinéz az ablakon... Ez már tendencia.

11.29: Kissé távolabb, a Petőfi híd budai hídfőjénél próbálkozunk. A Mester utcáig csupán egyszer jut helyhez Erika...

11.32: A Mester utcától folytatjuk, megint egy idősebb nő vizsgázik jól: még Erika után is megy, hogy odahívja a helyéhez. A Harminckettesek teréig el is beszélget a kismamával: – Mikor jön a baba? Fiú lesz vagy lány? Mi lesz a neve? – kérdezgeti. Ő a tesztünk nyertese!

11.40: Összegzés: régen a fiatalok adták át a helyet az időseknek, manapság viszont már csak az idősekben – tisztelet a kivételnek – van meg a segítőkészség. Sajnos...

A főszereplőnk

Erika 28 éves, május végére várja kisbabáját. A pocakja szépen gömbölyödik, ennek ellenére sokszor hiába várja, hogy leülhessen a villamoson.

– Általában nem adják át a helyet. A fiatal férfiak inkább félrenéznek, vagy a telefonjukon babrálnak, hogy ne kelljen észrevenniük. Az idősebbek sokkal figyelmesebbek – mondta Erika, majd a teszt kedvéért villamosra szálltunk. Nem sokat ült…

Szociológus: kikopik a szokás

Győri Péter szociológus szerint az a fajta szokás vagy norma, amely szerint az időseknek vagy a terhes nőknek át kell adnunk a helyünket, az utóbbi húsz évben elkezdett kikopni a társadalomból.

– Harminc-negyven éve akár az utastársak is szóltak volna egy fiatalembernek, hogy „nem adná át helyét?”, manapság ez már nem természetes. Teljesen még nem halt ki ez az erős íratlan szabály, de kezd eltűnni – magyarázta a szakember, aki szerint sok nyugat-európai országban ennél is rosszabb a helyzet. – Angliában például senki sem adja át a helyét, hiába híresen udvarias nép, Amerikában pedig egyenesen sértő, ha egy nőt maga elé akar engedni egy férfi.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

astronet.hu

Az Uránusz előreindul és szembesít az elhallgatott kérdésekkel, hogy választ tudjunk adni rájuk

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

magyarnemzet.hu

Gulácsi Dárdai útját járja, klublegenda lett Németországban

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

origo.hu

Nincs már hely a SIM-kártyának a mobilokban

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: bombameglepetés – Izland feltörölte a padlót a franciákkal!

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

origo.hu

Itt a kézilabda Európa-bajnokság eddigi messze legnagyobb meglepetése