Aktuális

Tudós tanítja vándorolni a madarakat

Bors

Létrehozva: 2014.01.23.

Nem dr. Fritz követi a madarakat, a madarak követik ôt. A kutató nem mellesleg gyönyörû képeket készít a költözô szárnyasokról.

Sokakban felmerült már a kérdés: miért repülnek V-alakban a madarrajok? Erre keresi a választ dr. Johannes Fritz is, aki nemcsak a földről tanulmányozza őket, együtt is szárnyal velük.

A madárrajok V-formációjára már létezik egy elfogadott magyarázat: szárnyaik mozgatásával örvényeket keltenek lefelé és felfelé is, ha pedig társaik az utóbbi, megfelelő zónában repülnek, a kedvező áramlási viszonyok miatt energiát takaríthatnak meg. Dr. Fritz azonban ezzel a magyarázattal nem elégszik meg, ezért kifejlesztett egy különleges eszközt, amelynek hála együtt repülhet kutatása alanyaival.

Ultrakönnyű repülőgépével a vándorló ibiszféle a tarvarjú útját követi, immár több mint tíz éve. Elmondása szerint azonban nemcsak követi, hanem meg is ismerteti a madarakat a régi migrációs útvonalakkal, és hogy miként vándoroljanak a nyári és téli időszakban, többek között Ausztriába és Németországba. Erre nagy szükség van, mert a tarvarjú Európában korábban gyakori madárnak számított, napjainkra azonban a súlyosan veszélyeztetett fajok egyike.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek