Aktuális

Rendőröket ejtettek foglyul a tüntetők Kijevben

Bors

2014. január 26. vasárnap 08:00

Szombatra virradó éjszaka ismét kiújultak az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között Kijevben, a barikádok még reggel is égtek. A belügyminiszter szerint már nincs esély arra, hogy a konfliktust békés úton rendezzék.

Gumiabroncsokból emeltek barikádokat, majd meggyújtották a kijevi tüntetők tegnapra virradó éjszaka, kövekkel és Molotov-koktélokkal is támadták a rendőröket, akik vízágyúkkal, könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

A Függetlenség téren három rendőrt is fog­lyul ejtettek, egyiküket késsel megsebesítették, őt elengedték. Két társát a városházán tartják túszként. Eközben az ukrán főváros más részén egy rendőr holttestére bukkantak, a fején érte a végzetes találat. Szombat reggelre csillapodtak az összecsapások, de még mindig maradtak égő barikádok, a helyzet feszült. Eddig legalább öt halálos áldozata volt az eseményeknek és rengetegen megsebesültek.

Viktor Janukovics elnök ismét tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel, így Vitalij Klicsko egykori bokszvilágbajnokkal is, de nem közeledtek az álláspontok. Mikola Azarov kormányfő hajlandó lenne lemondani, de a tüntetők Janukovics fejét követelik.

A hetek óta tartó kijevi tüntetések és összecsapások oka, hogy az ellenzék szerette volna, ha Ukrajna az EU-hoz és nem Oroszországhoz közeledik.
 

További cikkek

Politika

Márki-Zay Péter kijelentéseivel saját szavazói sem értenek egyet

Hidegfont

Kamera rögzítette: Brutális, amit a viharos szél okozott a Balatonnál

Ez is érdekelhet