Aktuális

Őrült ötlet a kötelező vészvillogás?

Bors

Létrehozva: 2014.01.29.

Vitát kavaró javaslat került be a KRESZ-módosítás tervezetei közé. Ha elfogadják, a jövőben kötelezően vészvillogót kell használni autópályán vagy autóúton hirtelen kialakuló torlódásnál.

Még egy hétig, február 5-ig lehet véleményezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatát a KRESZ-módosításról. A szaktárca hivatalos oldalán olvasható javaslat egyik pontja nagyon érdekes.

Eszerint ugyanis a KRESZ előírná, hogy a jelentős sebességcsökkentést (a jármű megállásáig vagy a lassítás megszün­tetéséig) a jövőben a jármű mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével, magyarul vészvillogóval kell jelezni.

– Én még nem gondolkodtam el ennek az egyébként kitűnően működő és hasznos gyakorlatnak a kötelezővé tételén. Mégpedig azért, mert nehéz, és talán nem is lehet pontosan szabályozni, hogy mikor kell alkalmazni. Így esetleg olyan autósokat is megbüntethetnének, akik nem követtek el semmit – mondja a Borsnak Pausz Ferenc. A közlekedési szakértő egy példát is mond.

– Ha azt írják elő, hogy hirtelen sebességcsökkentéskor kell bekapcsolni, az mit jelent? Szerintem mindenkinek mást. Már akkor alkalmazzam, ha két-három kocsi lassít előttem? Vagy csak akkor, ha egy egész sor alakult ki? Az sem világos, hogyan fognak szankcionálni – sorolja a variációkat Pausz, aki csak egyet nem szeretne: ha ebben a kérdésben elkapkodott megoldás születne, ami többet ártana, mint használna.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek