Aktuális

Nem kértek bocsánatot az ároktői gyilkosok

Létrehozva: 2014.01.07.

Sem a megbánás, sem a betyárbecsület fogalmát nem ismerik az ároktői bandatagok. A tegnapi ítélethirdetés előtt nem kértek bocsánatot áldozataik hozzátartozóitól, ehelyett egymást mocskolták az utolsó szó jogán.

Bár két idős ember vesztette életét a hírhedt ároktői banda támadása következtében, a Fővárosi Törvényszék végül csak egyrendbeli emberölés kísérletét látta bizonyítottnak a közfelháborodást kavaró ügyben.

Cserni János bíró ennek ellenére súlyos ítéleteket szabott ki a bandatagokra: ketten tényleges életfogytiglani büntetést kaptak, egy vádlott legkorábban 30 év múlva szabadulhat, hárman pedig 20, 8 és 10 évre mennek fegyházba. A tényleges életfogytot a klánt vezető R. Elemér és R. Henrik kapta, ők azok, akik korábban Svájcba szöktek a házi őrizetből.

A verdikt kihirdetése előtt az utolsó szó jogán a vádlottak beszélhettek. Egyikük sem tanúsított megbánást, nem kértek bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól, ehelyett egymást vádolták, próbálták saját szerepüket kisebbíteni.

A másodrendű vádlott, M. István például azt mondta: társai hamis vallomásokra próbálták rábírni, meg is fenyegették a büntetés-végrehajtási intézetben. Ezért azt kérte a bíróságtól: helyezzék át másik büntetés-végrehajtási intézetbe, Sátoraljaújhelyre, s még a szállításnál is különítsék el társaitól. Állítása szerint R. Elemér elsőrendű vádlott volt a bandavezér, ő pedig csak sofőrködött. A vádlottak próbáltak a bíró érzelmeire is hatni: gyermekeik eltartására hivatkozva kértek enyhe ítéletet.

Cserni Jánost azonban nem hatotta meg ez a próbálkozás. Amikor felolvasta a döntést, az ároktői bandatagok nagy számban jelenlévő hozzátartozói között többen zokogásban törtek ki. Egy nő elájult, őt egyik kísérője a karjaiban vitte ki a tárgyalóteremből. 

Az ajtó becsapódott, a folyosóról hangos jajveszékelés szűrődött be a tárgyalóterembe. Ha a könnyek nem is, a fellebbezés talán még segíthet a klántagokon, a tegnapi ítélet ugyanis nem jogerős.

Két idős ember halt meg

A hattagú ároktői banda 2008-ban és 2009-ben számos támadás hajtott végre idős emberek ellen. Éjszaka törtek rájuk, kirabolták őket, többeket súlyosan bántalmaztak. Ketten belehaltak a verésbe.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek