Aktuális

Félelmetes: egyre fiatalabb bűnözők támadnak

S. D.

Létrehozva: 2014.01.11.

A fiatalok agressziója soha nem látott méreteket öltött, sokszor a felnőtteket meghazudtoló kegyetlenséggel bűnöznek. Tegnap egy 14 éves általános iskolai diák emberölés kísérlete miatt került előzetesbe. A szakember szerint az agresszív játékok és az erkölcsi kontroll hiánya okozza a züllést. 

Ijesztő tendencia ütötte fel a fejét a fiatalok körében. A gyerekek ugyanis egyre korábban kezdik a bűnözést, egyre agresszívabbak, sőt, sokszor a felnőtteket meghazudtoló kegyetlenséggel rabolnak, esetenként még gyilkolnak is. Pénteken előzetes letartóztatásba helyezték a 14 éves nyírszőlősi K. M.-et, mert két kisebb fiút is percekig fojtogatott szemeteszsákkal. A hatodikos diák az egyik kisebb gyermeknek a fejére húzta, a másiknak a nyakára tekerte a zacskót. Amikor megtudta, hogy minderről tudomást szereztek a rendőrök, megrúgta az egyik sértettet az iskolában.

– A támadó ellen emberölés kísérlete és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás – közölte a Borssal dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese. Az előzetes elrendelését az indokolta, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, esetleg újabb bűncselekményt követne el.

A szakember szerint a serdülőkorba lépve a fiatalokban eéindul a testi fejlődési folyamat, de pszichésen jóval később érnek. – Van egy szakadék aközött, amit a testük diktál és aközött, amit az idegrendszerük – magyarázta lapunknak Végh József kriminálpszichológus. – Az erkölcsi, morális fejlődéshez nagyon fontos lenne a szülői tekintély és egy szabály-, avagy mintakövetés.

Ehelyett azonban a kortárs csoportok véleménye a meghatározó manapság, míg a szülői tekintély egyre csökken. A szülők ugyanis dolgoznak, de ha otthon vannak, akkor is saját problémáikkal foglalkoznak, nem figyelnek a gyerekre. Pedig ebben az érzékeny korban erre lenne igazán szükségük – sorolta a szakember, aki szerint különösen a fiúknál kirívó az egyre korábbi bűnözés.

Végh József: az erkölcsi, morális fejlődéshez nagyon fontos lenne a szülői tekintély és egy szabály-, avagy mintakövetés

– A felnövekvő nem­zedék nem kap elegendő támogatást. Kevesebb a nagyszülő, az iskolában nem megfelelő az erkölcsi nevelés. Ez különösen a fiúknál érvényes: a bennük termelődő tesztoszteron agresszívvá teszi őket, de erkölcsi és morális fék sincs. Ehhez érzelmi érettség, neveltség és kulturáltság kellene meg erkölcsi szabályok, amelyek lazultak mostanság – mondta. Hozzátette, az agresszív játékok is borzalmasan romboló hatással vannak a fiatalokra:

– A virtuális valóság hamis bátorítást ad: ott azt látja a gyerek, hogy üthet, rúghat, de nem ütnek vissza, nem sérül, a kegyetlenkedésért nem jár büntetés. Ez beláthatatlan következménnyel járhat – figyelmeztetett a szakember. 

2011. október – 12 évesen már milliókat rabolt Józsika

A 12 éves Józsikának intézeti nevelői szerint lopáskényszere volt, nevelőanyja azonban bízott benne, szeretettel meg lehet nevelni. Nem így történt: Józsi megvárta, míg nevelőanyja barátnője, Ilonka néni kapálni megy, és hosszú évek során összekuporgatott 4,5 millió forintját ellopta. A fiú azonnal szórni kezdte a pénzt: márkás ruhákra, telefonra, cipőre költötte, szinte egy nap alatt elverte.

2012. április – Pénzért öltek a soproni tinik

Az egész országot megrázta a tavaly tavasszal történt soproni kettős gyilkosság. A három 19 éves fiú, V. Roland, T. Attila és M. Tamás hidegvérrel, kegyetlen módon kivégezte a lőtér vezetőjét és társát az értékeikért. A fiatalok korábban is együtt raboltak, játéktermekbe és kaszinózni jártak. A zsák­mányolt hetvenezer forintot elosztották és elverték.

2012. október – Lány miatt késelték meg egymást

Egy fiatal lány miatt veszett össze két debreceni tini. A 17 és 18 éves fiú eldöntötte, hogy megverekszik a lány ke­gyeiért, de a 17 esztendôs fiú késsel ment a bunyóra, és először hasba, majd hátba szúrta áldozatát, végül elmenekült. A megkéselt fiú az utcán elvérzett, támadója később feladta magát.

2012. november – Tinilány gyilkolta meg a nyugdíjast

Háromtagú banda gyilkolt meg brutálisan egy 73 éves nyugdíjast, majd kirabolták. Az ötletgazda a 18 éves M. Melinda volt. Ő vette rá a 21 éves N. Tündét és a 32 éves S. Rolandot, hogy végezzenek az asszonnyal.

2012. november – Halálra szurkált egy nőt a fiatal

Több napig tartotta rettegésben Domonyvölgyet egy fantom. Nőket támadott meg a piros lámpánál, beugrott az anyósülésre, és késsel rabolt. Ám M. Judit nem engedett, őt a rabló összevissza szurkálta. Kiderült, a támadó egy szakáldi, köztiszteletben álló család fia, a 18 éves S. Márk. A fiúnak kétes barátai voltak, drogra, nőkre, szórakozásra kellett a pénz. Sok év börtön vár rá.

2013. március – Kocsit lopott magának

Megszökött a dégi nevelőintézetből egy 15 éves fiú, és autót lopott magának. Egy igazoltatás során bukott le, a rendőrök akkor el is kapták, és visszavitték a nevelőknek, akik már köröztették a fiatalt.

2013. július – Jómódú erőszakolók

Hatalmas botrányt kavart annak a két 18 éves fiúnak az ügye, akik egy bulin megerőszakoltak egy ittas, magatehetetlen lányt. A két milliomoscsemete, D. Dániel és az olasz állampolgárságú F. M. akcióját azonban valaki videóra vette, és e-mailen elküldte a megbecstelenített lány ismerőseinek és családjának. A külföldön tanuló fiúk ismerősei és családja azt állítja, nem történt erőszak.

2013. augusztus 26. – Kirabolták, zaklatták a nénit

Egy 13 éves gyerek és 19 éves társa betört egy 65 éves dögei nőhöz. Az asszonyt megverték, majd pénzt követeltek tőle. A fiatalabb fiú értékeket keresett, miközben G. Zoltán letépte az asszony ruháját, hogy megerőszakolhassa. A megszégyenítéstől csak a fia mentette meg, aki éppen hazaért. Az agresszív tini őt is összeverte. A fiúkat elfogták. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek