Aktuális

Hét és fél évre ítélhetik Ruttnert

P. Gál Judit

Létrehozva: 2013.12.06.

Tovább praktizálhat ügyvédként dr. Ruttner György azok után is, hogy a Fővárosi Főügyész-ség vádat emelt ellene – tudta meg a Bors. Az ügyvédi kamara egyelőre nem függeszti fel.

Dr. Ruttner Györgyöt kedden ügyvédi visszaéléssel, jelentős értékre elkövetett sikkasztással és büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás bűntettével vádolták meg. A bűncselekmények közül a jelentős értékre elkövetett sikkasztás büntetési tétele a legnagyobb: egytől öt évig terjedő börtön.

Ha mindhárom bűncselekmény bebizonyosodik, halmazati büntetésként hét és fél évig terjedő börtönt szabhat ki a bíróság. Ám a kamara külön–külön értékeli a vádakat, abból indul ki, hogy ha a legsúlyosabb ügyben öt évig terjed a büntetés, nem kell automatikusan felfüggeszteni a jogászt.

Megkerestük Jován Lászlót, Ruttner György ügyvédjét, aki nem nyilatkozik. Egyéb forrásból megtudtuk: ügyvédi körökben többen osztják azt a nézetet, hogy a vádak súlyos bűncselekményekről szólnak. Főleg azért, mert felmerült, hogy az ügyvéd hozzányúlt a rábízott pénzhez. A gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen esetben – miután a kamara megkapja a vádiratot – összeül a fegyelmi tanács. Egészen más a helyzet, miután jogerős elmarasztaló ítélet születik.

– Ha egy ügyvédet jogerősen elítélnek, tovább nem praktizálhat, meg kell szüntetni a kamarai tagságát is – nyilatkozta korábban Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, akit most lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Mint arról korábban írtunk, Ruttner Györgyöt két volt ügyfele jelentette fel. Azt állították, hogy 30–30 millió forintot helyeztek az ügyvédnél letétbe, ő azonban nem számolt el a pénzzel. Ruttner György a gyanúsítotti kihallgatásakor a terhére rótt bűncselekmények elkövetését tagadta, azzal érvelt, hogy uzsorások hálójába került, kényszerítették, hogy letéti szerződéssel jótálljon a kapott hitelekért.
         

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek