Éveken át gyűjtöttük a politikusok konyhatitkait. Orbán Viktor általában négylábúakkal küzd, és pudingban jeleskedik, Mesterházy Attila anyósára vár, és az ő gőzölgő húslevesére. Politikusok variációi következnek a karácsonyi vacsorára.
Anyósa eteti Mesterházyt
Nem szereti a halászlevet Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke elmondása szerint a család fekete báránya, mivel egyedül ő nem eszik az ünnepi menüből, helyette neki húslevest készít anyósa.
Gőgös-paprikás
Gőgös Zoltán (MSZP), pártja legjobb szakácsának receptje: – A művelet körülbelül hat órát vesz igénybe. Először megfőzöm az összes otthon talált halat, pontydarabokat, csukagerincet, süllőgerincet, sőt ezúttal még egy angolna is lesz benne. Ezután kiszedjük a főtt halakból a nagyobb szálkákat és csontokat, majd az egészet ledaráljuk. A pépet utána ismét el kezdjük főzni, ízlés szerint paprikát és sót adunk hozzá, én még mellé egészben is teszek bele nyers paprikát és paradicsomot. Kissé erősebbre is lehet hagyni. Az utolsó tíz percben pedig ebbe a rendkívül sűrű levesbe merítjük bele az egész ponty-, illetve kárászszeleteket.
Pokorni pulykát kap
Pokorni Zoltán (Fidesz) nem szereti a halászlevet, ő helyette pulykakülönlegességet tesz az ünnepi asztalra. A Borsnak egyszer így indokolt: – Éveken keresztül csinált az anyósom halászlevet és rántott halat karácsonyra, de nemrég kiderült, igazából a családból senki sincs annyira oda a halakért, ezért mostanában már nem is csinálunk halászlevet. Helyette kenyértésztában sült pulykát eszünk. A pulykamelleket előre megsütjük, majd gombadarabkákkal töltjük meg, amelyeket tetszés szerint fűszerezünk és ízesítünk. Utána házi tésztával borítjuk be, majd az egészet újra berakjuk a sütőbe. A kész pulyka rendkívül guszta, és a gombának köszönhetően egyáltalán nem száraz, nagyon ízletes – mondta a Fidesz képviselője.
Orbán pudingban is utazik
Borleves mellett hal és egyéb húsok is kerültek az asztalra, a desszertet pedig maga a miniszterelnök készíti: angol pudingot csinál konyakos öntettel.
Egy korábbi interjúból kiderült: a négylábúakkal való konyhai foglalatosság is a miniszterelnök reszortja.
Tésztát és halat eszik a pápa
A Vatikánban a rászorulók paradicsomos tésztát, karácsonyi kuglófot, vörösbort kaptak. Tavaly 350-en ették ezt a menüt. Ferenc pápát olasz tészták, halfélék és pohárnyi olasz vörösbor várja asztalánál.
Baj(n)ai halászlé
Bajnai Gordon (Együtt-PM) a bajai halászlére esküszik.
Hozzávalók 4 személyre
1 kg hal (fej és farok nélkül) szeletelve
10 dkg vöröshagyma felkockázva
1,2 liter víz, őrölt pirospaprika, sóbetétnek gyufatészta
Elkészítés:
A bogrács aljára terítjük a felkockázott vöröshagymát, erre rétegezzük az előre besózott halszeleteket, felöntjük hideg vízzel. Mikor ez megvan, meggyújtjuk a bogrács alatt a tüzet. Amint elkezd forrni, belerakjuk a pirospaprikát, kb. 25 perc intenzív forrás után készen is van. A bográcsot nem kevergetjük fakanállal, csak forgatjuk, nehogy összetörjön a hal. A gyufatésztát külön főzzük meg.
Három fogásként lehet megenni az így kapott ételt: hallé tésztával, hal magában, a megmaradt tészta édes feltéttel: túró, mák vagy lekvár.