Aktuális

Túl korán jött a karácsonyi stressz

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2013. november 27. szerda 15:00

Még advent sincs, máris kitört az ünnepi vásárlási hisztéria karácsonyfadivattal, ünnepi zenékkel, roskadásig pakolt polcokkal, akciódömpinggel. Nem csoda, ha szentestére elegünk van!

Pénzünket és kedvünket veszi a korai karácsony, s a csábításnak előbb-utóbb mindenki enged. Új, akciós, a készlet erejéig, csak ma! – szólnak az azonnali vásárlásra ösztönző felhívások, ötpercenként váltja egymást a Csordapásztorok és a Csendes éj, miközben fenyő-, fahéj- és narancsillat száll. Nyíri Zoltán, a több könyvet is jegyző reklám- és kommunikációs szakember azt mondja: a vásárlás mindig érzelmi döntés.

– A kereskedők jól tudják, hogy mindenkire hatnak a reklámok, az ingerek, s mindenkinél eljön az a pont, amikor elgyengül. Erről is szól a korán induló karácsonyi vásár, ahol már a kiírás vásárlásra ösztönöz, másfelől egyre többen vannak, akik még a tumultust elkerülve szeretnék letudni az ajándékbeszerzést. Karácsonykor egyébként is hajlamos az ember a túlköltekezésre, amit csak táplál a másoknak való megfelelés igénye.

– Igyekszünk a másiknál nagyobb és értékesebb ajándékkal kedveskedni, szebb és nagyobb karácsonyfát állítani…Sokat segíthet, ha ajándékozási értékhatárt szabunk, vagy olyan közös családi élménnyel lepjük meg a szeretteinket, amit egyébként is tervezünk – mondja a szakember. Nyíri szerint úgy védhető ki az összes érzékszervünket érő, vásárlásra ösztönző támadás, ha megpróbálunk kívülállóként tekinteni a plázák és üzletek varázslatára. – Csodálkozzunk rá, mint egy sportközvetítésre, de tudatosan maradjunk nézők – javasolja.

Csehák Hajnalka pszichológus szerint apró trükkök egész sora segíthet abban, hogy valóban boldog legyen az ünnep. – A plázák túlcsorduló ünnepi varázsa és forgataga ellen megoldás, ha nyitásra vagy zárórában megyünk, akkor kisebb a roham, és kevesebb inger ér. Ennél is praktikusabb, ha az interneten vásárolunk. Időt nyerhetünk, ha a frissen vett ajándékot odahaza azonnal be is csomagoljuk. Így apránként leszünk túl ezen a teendőn, nem pedig az utolsó pillanatban szakad ránk ez a feladat, amikor már túl késő, ha kevés a csomagolópapír – sorolja tippjeit a lélekgyógyász.

– Érdemes beszerezni vagy házhoz szállíttatni olyan készételt, amit a többiek is szeretnek, így megússza az ember az órákig tartó, kapkodós konyhai munkát. Cserébe nyerünk majdnem egy egész napot! Így reggel kényelmesen kicsinosíthatjuk a lakást, felállíthatjuk a fát, majd a szenteste előtt egy közös családi kirándulás során élvezhetjük a jó levegőt. Ezt a nyugalmat csak fokozza a fenyőillattal teli lakásba való hazatérés, amit egymás kedves megajándékozása és egy könnyű vacsora koronázhat meg – ajánlja Csehák Hajnalka.

– Ahogy az ajándékokat, úgy a karácsonyi programot is érdemes jó előre kitalálni. Ha nem akarunk valahova elmenni, akkor ne menjünk! Nincs értelme az ünnepi road-show-knak, hiszen olyankor testben még az egyik helyen vagyunk, gondolatban már a másikon, de legszívesebben otthon lennénk. A gyerek nem tud játszani az új játékokkal és másokkal sem, mert rohanni kell, nincs idő senkire és semmire.

– Sokkal jobb, ha egy helyen gyűlik össze az egész család, de ha erre nincs mód, az is megoldás, ha minden évben mást látogatunk meg. De arra ügyeljünk, hogy egyedülálló szeretteink ne maradjanak magukra az ünnepi időszakban. Egyeztessünk a többiekkel, melyik nap ki tudja fogadni vagy meglátogatni.

Így kerülhető el

1. Készítsen listát és költségvetést! Szánjon rá időt, megtérül.
2. Először azoknak vegyen ajándékot, akiknek már tudja, mit szán!
3. Felejtse el a mindenáron spórolás csapdáját! Az akciók folyamatos figyelése és az üzletek újabb és újabb felkeresése nem csak idő- és energiarabló, de igazi stresszfokozó.
4. Ha nem akar túlköltekezni, állítsa be a napi bankkártyalimitjét.
5. Ne szálljon be a „nagyobbat, drágábbat veszek” versenybe! Egy tökéletes ajándék nem az árcímkéjétől és a méretétől függ.
6. Nyitásra menjen vásárolni, akkor nincs tömeg és ünnepi hisztéria, vagy rendeljen az internetről – de időben, hogy biztosan megérkezzen! 

További cikkek

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Bűntény

Élő adásban rontotta meg kislányait a horroranya

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

origo.hu

Saját építésű kamerájával készít elképesztő képeket egy férfi Kanadában - galéria

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

kisalfold.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

origo.hu

Nagyon tartják az értéküket az iPhone 12-esek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Köszönet a horvátoknak, hogy nyertek Izland ellen!”

origo.hu

Varga Mihály: Az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizet a Prémium Magyar Állampapír

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

borsonline.hu

Ennek a 3 csillagjegynek minden sikerülni fog 2022-ben

origo.hu

Salma Hayek még akkor is szexi, ha az újévi fogadalmain gondolkodik - fotó