Aktuális

Szelíden forgatja fel egyházát Ferenc pápa

G. Sz.

2013. november 10. vasárnap 08:00

Ferenc pápát hosszú évek óta kissé különc, de rendkívül emberséges és puritán egyházi méltóságnak tartották. Megválasztása után mit sem változott, ezért nem merészség kijelenteni: ő lehet a történelem egyik legnépszerűbb egyházfője.

Az egész világot meghatotta az a kép, amely a héten készült Ferenc pápáról. A Szentatya a római Szent Péter téren tartott audienciáján magához ölelt egy eltorzult arcú, fekélyekkel teli daganatos beteget. A gesztus jól jellemzi az egyházfő emberségét és közvetlenségét. Az olasz sajtó egyenesen Assisi Szent Ferenchez hasonlítja.

A XVI. Benedek után idén március 13-án megválasztott Jorge Mario Bergoglio már az első lépésével meglepetést szerzett, amikor pápaként olyan nevet vett fel Assisi Szent Ferenc után, amelyet addig még egyetlen elődje sem használt. Már akkor azt nyilatkozta, hogy olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegényekért, az elesettekért és mindez nem maradt írott malaszt.

Kezdetben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem költözött be a pápai lakosztályba, hanem a vatikáni Szent Márta-házban marat. Sokak szerint Ferencnél szerényebb pápa még nem volt a katolikus egyház történetében, ellenlábasai szerint viszont zavaró tüntető puritanizmusa, amelyet az ezeréves hagyományokat felülíró gőgnek tartanak. Fő céljának ugyanis nem kevesebb, mint, hogy megváltoztassa az egyház és az emberek viszonyát. Szerinte az egyház az utóbbi időben túlságosan magának való és önző lett.

Reformjainak része, hogy az elhagyott kolostorokat menekültek szállásává tenné, menedéket nyújtva a legkiszolgáltatottabbaknak. Kétségtelen, hogy Ferenc az utóbbi évtizedek leghaladóbb gondolkodású katolikus vezetője, és minden megnyilvánulásával az egyszerűségre törekszik. A modern világ vívmányait sem veti meg: Twitter-oldalán rendkívül aktív, és audienciáit az interneten is nyomon lehet követni.

A melegek sokat vitatott házasságáról is karakteres elképzelései vannak: – Nem ragaszkodhatunk csak az abortusszal, a melegek házasságával és a fogamzásgátlással kapcsolatos ügyekhez. Egyszerűen lehetetlen. A papok nem sulykolhatják megszállottan ugyanazokat a témákat. Új egyensúlyt kell találnunk. És különben is: ha egy ember meleg, és jó akaratú, valamint keresi Istent, akkor ki vagyok én, hogy elítéljem? Habár az evangéliumban bűnnek számít, a társadalomnak el kell fogadnia – mondta.

Ugyanakkor a reformer szerep mellett igyekszik kiállni a konzervatív értékek mellett, és a többi egyházi vezetővel egyetértve ő is bűncselekménynek tartja a terhességmegszakítást, illetve a meleglobbi ellen is felemelte szavát: – Nem a vonzódásukkal van a baj. Mind testvérek vagyunk. A baj az, amikor a másságukkal próbálják érvényesíteni az érdekeiket, és úgy lobbiznak, akár a politikusok.

Fotó: Reuters

Ferenc pápa feltett szándéka, hogy tisztára mossa a Vatikán hírnevét. Szigorította a vatikáni pénzügyek ellenőrzését, és – folytatva XVI. Benedek intézkedéseit – zéró toleranciát hirdet a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben.

Sok emberi tulajdonságát is megmutatta a világnak. A pápa ugyanis szenvedélyes focirajongó, és él-hal szülővárosa, Buenos Aires egyik csapatáért, a San Lorenzóért. 2008 a klub alapításának századik évfordulója óta hivatalos tagsággal is rendelkezik, és bár bokros teendői miatt mostanában nem jut el kedvencei meccseire, Olaszországban is követi a focit.

Állítólag a torinói Juventus-szal szimpatizál. Nagy visszhangot keltett az eset, amikor idén márciusban, nagycsütörtökön nem egy római bazilikában, hanem a Casal del Marmo nevű börtönben, ötvenkilenc elítélt előtt mutatta be az utolsó vacsorát idéző szentmisét. A 14 és 21 év közötti, főleg észak-afrikai és roma származású fiatalok közül tizenkettőnek megmosta a lábát, épp úgy, ahogy Jézus tette.

Az olasz La Repubblica című lap szerint a “lazaság” csak felszín, mert az egyházfő a munka megszállottja, mindennap hajnali öt körül kel, és a menzán elköltött ebéd után is mindössze egy órácskát pihen. 

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Tekintélyes japán tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

888.hu

Ki gondolta egyáltalán, hogy van diplomája?

origo.hu

Kitette a netre, hogy 417-tel száguldott az autópályán, a rendőrség nem hagyja annyiban - videó

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

mindmegette.hu

Így lesz vajpuha a tepsis-mustáros tarja, vele sült krumplival maga az álom!

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

ripost.hu

Kitört a celebháború: Kulcsár Edina új pasija keményen beszólt Alekosznak

origo.hu

Szívszorító szavakkal búcsúzott Csollány Szilvesztertől olimpiai bajnok barátja