Aktuális

Két évet kaphat, mert feltörte az egri egyházi iskola honlapját

M. K. R.

2013. november 4. hétfő 07:55

Feltörte az egri Ward Mária iskola honlapját egy ott tanuló ­tini­lány hódolója. A vallomását V. B. néven jegyző fiú a weboldal lekapcsolásáért és a szerelmes üzenetért két évet kaphat.

Már három napja nem látogatható az Egri Ward Mária iskolája honlapja, amelyet a Congregatio Jesu név alatt működő Angolkisasszonyok rendje üzemeltet. A ward-maria.hu internetcím alatt a „C. (eredetiben teljes vezetéknévvel) Eszter! Szeretlek és nagyon hiányzol! Te vagy életem szerelme!” – felirat olvasható.

– A Congregatio Jesu Egri Ward Mária iskolájának honlapját 2013. november elsején hackertámadás érte, mely a weblapot megsemmisítette és a hozzáféréseket letiltotta. A rendőrségi feljelentés megtörtént, a feltételezett elkövető személye ismert, a körözés folyamatban van. A támadás (...) diákunk személyiségi jogait sérti és súlyos zaklatásnak minősül. (...) a Congregatio Jesu közössége egy emberként áll ki tanulónk mellett. Kérjük kérdéseivel ne zargassa az érintettet, az iskola vezetőségét, tanárait, diákjait! – hárította a tájékoztatás lehetőségét a rendőrségre a női szerzetesközösség közleménye.

– A rendőrség feljelentés alapján ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. Az ügy befejezése érdekében nem áll módunkban bővebb információval szolgálni – közölte szűkszavúan Vámos Boglárka, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, amikor arról kérdeztük, sikerült-e beazonosítani a magát V. B.-ként szignáló feltételezett elkövetőt.

Mindeközben az iskola közleménye szerint a hatóságok már beazonosították a hackert, körözése folyamatban van. Mivel nyilvános körözést mégsem tettek közzé a zsaruk, feltételezhető, hogy az elkövető a vallomás címzettjéhez hasonlóan fiatalkorú, akit a megemlített C. Eszter is jól ismerhet. Amennyiben a V. B.-ként bejelentkező hackert végül mégis bíróság elé állítják, egy tavalyi törvénymódosítás nyomán akár két évet is kaphat tettéért.

Hogy mit tett pontosan, nem tudni, de egyes hírek szerint törölte a weblap tartalmát és a belépési jogosultságokat is. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a weblap miért mutatta még tegnap, napokkal a feltörés után is a – személyiségi jogokat sértő – szerelmi vallomást.

Angolkisasszonyok

A Congregatio Jesu, ismert nevén az Angol-kisasszonyok rendje, olyan női szerzetesközösség, melynek tagjai kötelezték magukat, hogy segítsék embertársaikat életük értelmének megtalálásában és kibontakoztatásában. A névadó Ward Mária (1585–1645) az angliai katolikusüldözések idején azt az isteni útmutatást kapta, hogy alapítson új, apostoli női szerzetesközösséget.

Mit ér a feltörés?

A Büntető Törvénykönyv 423. §-a szerint: „Aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul (...) megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

makronom.mandiner.hu

Ha a 2010 előtti baloldal lenne kormányon, most minden háztartás évi háromszázezerrel adózna többet

ripost.hu

Szerelme és szülei hosszú percekig küzdöttek a 26 éves nő életéért Vácon - Fotó

origo.hu

Drámaian emelkedett Svédországban a nemi erőszakok száma

hirtv.hu

Dagad a Djokovic-botrány Spanyolországban

sonline.hu

Dohánybolt előtt fejelt meg egy vásárlót egy másik Kaposváron

origo.hu

Bionikus szemmel érzékeli a világot egy nő

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek magabiztosan verték a lengyeleket

vg.hu

Egy maszkot nemviselő utas miatt visszafordult egy Londonba tartó gép

borsonline.hu

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

origo.hu

Megállítottak egy autót a zalai rendőrök, őket is meglepte, mit találtak, amikor átnézték - fotók

vg.hu

Elon Musk agyimplantátum-gyártó cége embereken kísérletezne

origo.hu

Ijesztő videón két kamion ütközése az M0-son, az egyiknek az ajtaja is kiszakadt